NFF strammer inn: – Noen syns det er stygt og teit

Norges fotballforbund (NFF) endrer sine retningslinjer for 2025 sesongen for bruk av leggskinn. Flere fotballkretser melder om en popularitetsbølge blant unge spillere om å bruke mini-leggskinn. 

Ada Mortvedt Haugland og Aleksandra Javorac-Bore diskuterer bruk av små leggskinn før trening. FOTO: Gina Jøers

Av: Gina Jøers

SAKEN OPPSUMMERT:

  • NFF innfører nye krav til leggskinn fra 2025 for å redusere skader. Spillerne må bruke leggskinn som passer deres størrelse, og forsikringen kan bortfalle ved feil bruk.
  • Mange unge spillere foretrekker små leggskinn fordi de er mer komfortable og ser bedre ut. Dette har ført til en debatt om sikkerhet versus stil.
  • Noen mener at små leggskinn er en risiko, mens andre mener at valget bør være opp til den enkelte. De eldre spillerne bruker ofte større leggskinn, mens yngre spillere velger mindre.
  • Dommeren kan ikke underkjenne leggskinnets størrelse, men kan sjekke at de brukes. Mange mener at trenerne bør ta mer ansvar for å sikre riktig bruk av leggskinn.

– Det er jo litt ubehagelig med store leggskinn. Personlig liker jeg ikke å kjenne at det er noe der. Før spilte jeg med høye sokker og store leggbeskyttere, men nå synes jeg det er fint å spille med sokken så langt nede som mulig og mindre leggbeskyttere, forteller Aleksandra Javorac- Bore. 

Hva innebærer de nye reglene?

Aleksandra Javorac- Bore og Ada Mortvedt Haugland spiller for Vidar sitt damelag i 3. divisjon. Her bruker ingen av spillerne leggskinn på trening, men på kamp er det påbudt for alle. Javorac- Bore og Haugland ser for seg at dommere kommer til å bli strengere denne sesongen.

Ada Mortvedt Haugland før Vidar trening på Lassa i Stavanger.

NFF skal for 2025 sesongen innføre en endring i regel fire. Den regelen angår spillerens bruk av leggskinn. Plikten for bruk av leggskinn presiseres, og som spiller er man selv ansvarlig for at leggskinnene oppfyller kravene som er fastsatt. NFF har lagt nye nasjonale anbefalinger basert på alder og høyde. 

– Skadestatistikken har gått i feil retning. Derfor er målet å bevisstgjøre spillerne og deres støtteapparat om denne uheldige trenden med bruk av alt for små leggskinn og gjennom dette se en bedring i skadestatistikken, sier Jan Olav Knutsen i Instruksjonsutvalget i NFF. 

Faktaboks:
Leggskinn må oppfylle følgende krav
Laget av et egnet materiale
Proporsjonal i størrelse til spillerens størrelse
Gir en rimelig grad av beskyttelse
Festet på innsiden av strømpene
 
Nasjonal anbefalinger på størrelser:
            • Senior: Large
            • 16-19 år: Medium til Large
            • 13-16 år: Minimum Small

Risiko ved feil bruk

Forsikringsdekning kan falle helt eller delvis bort om du får en skade og ikke har benyttet korrekt beskyttelsesutstyr, i følge regelendringene fra NFF.

Selv bruker Javorac- Bore og Haugland leggskinn i barnestørrelse for fem til syv år. Haugland mener at det ikke bør bli for mye fokus på at man skal ha rett type beskyttelse. Det er en risiko man må ta på egen bekostning.

Forsikringen gjelder ikke dersom spillere ikke bruker leggskinn under aktivitet.

 – Jeg vil tro at endringa først kommer når skaden er skjedd. Forsikringsselskapene blir nok strengere på å spørre hvilke leggskinn som ble brukt.. Jeg tror ikke det vil ha en endring i hvor mange skader som skjer, men jeg håper påvirkningen går mest på de yngre. Det handler mest om at man skal ha et godt grunnforhold til bra beskyttelse, sier Haugland.

Hvordan er bruken av leggskinn på laget deres?

– Ganske splittet, noen syns det er stygt og teit med små leggskinn og lave sokker. Det er egentlig 50/50, forteller Javorac- Bore. 

– De eldste på laget er de som bruker det på gamlemåten og bruker større leggskinn. De som spiller barnefotball blir fortsatt påvirket av foreldrene sine, men vi er gamle nok til å bestemme selv hvilke leggskinn vi kjøper og hva vi bruker, forteller Haugland.

Kan trenerne bli løsningen?

NFF legger vekt på at dommeren skal henvise til retningslinjene og anbefale at disse følges, men skal ikke underkjenne leggskinnets størrelse. Så lenge dommeren ser det er «noe» under strømpen får spillerne delta.

Som innbytter har Haugland tidligere opplevd at dommeren klunka flagget på leggen for å sjekke om hun hadde på leggbeskytter. Hun håper det ikke blir strengere enn det.

Javorac- Bore mener løsningen kan ligge hos trenerne i klubbene.

– Reglene vil nok bli best fulgt dersom treneren blir strengere på det. Treneren vår har tidligere satt krav til draktbruk og da har alle fulgt de, sier Javorac- Bore.