Søknadsfrist for videregående skoler gikk ut mandag: – Håper å komme inn på førstevalget mitt

I dag er fristen for å søke seg til videregående skole. Ved Ullandhaug skole er 10. klassinger spent på om de kommer inn på førstevalget sitt. På Godalen videregående skole gleder en avdelingsleder seg over det som kan se ut som økning i yrkesfag.

Tone Bomo er rådgiver ved Ullandhaug skole. Foto: Lukas Lidal

Av: Lukas Lidal

Oppsummering av saken:
– I dag er søknadsfristen for videregående skoler. Elevene på Ullandhaug skole har fått tett oppfølging fra rådgiver Tone Bomo.

– På Ullandhaug er det mange som søker litt over halvparten seg studieforberedende utdanningsprogram, spesielt studiespesialisering og idrettsfag.

– På Godalen videregående skole derimot ser de en økning i søkere til yrkesfag, Skolens unike studietilbud, moderniseringen av skolen, det sterke støtteapparatet rundt elevene og aktiv markedsføring på sosiale medier trekkes fram som viktige faktorer.

– Elevene oppfordres til å velge et studium basert på sine egne interesser og hva de trives med, snarere enn å følge venners valg.

Lotte Vareberg og Jone Torsteinbø er to som fra høsten skal begynne på videregående skole. De sier det har vært et vanskelig valg, men at de har fått tett oppfølging fra skolen. Lotte har søkt på toppidrett og Jone har søkt på idrettsfag.

Lotte spiller fotball, og vil ha en skolehverdag der hun kombinerer fotball og skole.

– Jeg håper jeg kommer inn, sier hun.

Jone Torsteinbø ville også gå på toppidrett siden han spiller basketball, men siden ingen av toppidrettskolene i nærheten tilbyr dette endte valget hans på «vanlig» idrettsfag. Han gleder seg likevel til det, for der får han prøvd mange forskjellige idretter.

– Der får jeg mer kunnskap om forskjellige idretter og hvordan man trener korrekt, sier han.

Han håper å komme inn, men har også søkt andre studieretninger som han tror han vil trives i om han ikke skulle komme inn på idrettsfag.

Lotte Vareberg og Jone Torsteinbø i intervju med Utsnitt. Foto: Lukas Lidal

– Vi får hjelp av Tone

– Vi har hatt utdanningsvalg, og Tone hjelper oss med tips og viser oss de forskjellige retningene vi kan søke oss til, sier Jone.

Tone Bomo er rådgiver på Ullandhaug ungdomsskole, hvor hun har jobbet i 17 år. Hun forteller at de har forberedt elevene godt før de skal ta det store valget.

– De har hatt utdanningsvalg siden de begynte på ungdomsskolen, men med en økning i antall timer i 10. klassen. Elevene har også vært på hospitering hos skoler de er interessert i, og i løpet av høsten har jeg hatt samtaler med alle elevene på trinnet. Alle de videregående skolene har også blitt invitert til Ullandhaug skole for å fortelle om sin skole og deres linjer.

– Det viktigste når de søker er at de finner noe de trives med, om det er teorifag eller om det er på et verksted eller ute blant folk.

– Alle bør ha vært på skolen de vil søke

De videregående skolene selv har også arrangert åpen skole, der elevene kan komme på ettermiddagen.

– Jeg opplever at selv om det arrangeres på ettermiddager, så er dette noe de aller fleste elever prioriterer, sier Bomo.

Hun har kommet med et klart tips til elevene:

– Jeg mener at alle bør ha vært inne på skolen de vil søke til slik at de ser hvordan det ser ut der og får en følelse av hvordan det er å gå på skolen.

– Godalen videregående skole merker økning i antall søkere til yrkesfag

Godalen videregående skole er Stavangers Støre skole når det gjelder yrkesfag. Skolen har seks yrkesfaglinjer i tillegg til påbygg. Christel Marie Bøe er avdelingsleder for avdelingen administrasjon og service. Hun har sett de foreløpige tallene fra antall søkere til skolen. Hun sier at de opplever en merkbar økning i antall søkere til utdanningsprogrammene på skolen.

– Jeg tror en av grunnene er at det har det blitt mye lettere å ta påbygg og det finnes mange alternativer. Trives du ikke på elektro kan du gå over til TIF. Det er så mange muligheter.

Bøe fremhever de mange mulighetene innen yrkesfag, inkludert fleksible kryssløp mellom ulike Vg1- og Vg2-programmer.

– En annen positiv ting med å gå yrkesfag er at du kommer deg raskere ut i jobb. Du går to år på skolen og to år i lære hos en bedrift. Da får du fagbrev og er attraktiv for jobbmarkedet.

Selv om detaljerte søkertall for de ulike skolene og programmene ikke har blitt offentliggjort, har ledelsen ved Godalen videregående skole tilgang til oppdaterte tall. Bøe bemerker at søknadstallene har endret seg i løpet av dagen.

– Basert på det jeg kunne se, ser jeg en økning på antall søkere til yrkesfag fra tallene fra i fjor.

Flere utdanningstilbud som ikke finnes andre steder i distriktet

Godalen videregående skole tilbyr flere utdanningsprogram som ikke finnes andre steder i distriktet, noe som ifølge avdelingsleder Christel Marie Bøe kan være en av årsakene til den økende interessen for skolen.


– Vi har en stor bredde i tilbudene våre, og flere av dem er unike i distriktet. Blant annet er frisør og blomsterdekoratør kun tilgjengelig hos oss. I tillegg har vi styrket satsingen vår på teknologi- og industrifag med spesialiseringer innen industriteknologi, brønnteknikk og kjemiprosess- og laboratoriefag, som har blitt flyttet til oss fra SOTS. Det nyeste tilbudet vårt, automatisering og robotikk med studiespesialisering, har også fått stor oppmerksomhet, sier Bøe.

I tillegg har skolen nettopp bygget om og oppgradert kapasiteten. Bøe tror at moderniseringen og den økte kapasiteten bidrar til økte søkertall.

Bruker Tiktok for å nå ungdomskoleelever

For å nå ut til ungdomsskoleelever som skal velge videregående opplæring, har Godalen videregående skole også satset på sosiale medier. Skolens profiler på plattformer som TikTok drives av elever fra de ulike utdanningsprogrammene, som deler innhold fra skolehverdagen.


– Vi ser at vi når ut til flere ved å bruke sosiale medier, spesielt TikTok, som er populært blant ungdom. Men siden ansatte i Rogaland fylkeskommune ikke har lov til å ha TikTok på jobbtelefon, har vi løst det ved at utvalgte elever fra hvert utdanningsprogram og elevredaktører, har ansvaret for å lage og publisere innhold, sier avdelingsleder Christel Marie Bøe.


I tillegg til den digitale satsingen har skolen også jobbet aktivt med å besøke ungdomsskoler i hele regionen for å informere om sine utdanningstilbud. Målet er å gi elevene et bilde av hva de kan forvente på de ulike linjene.

Slik prøver Godalen videregående skole å nå ut til elever som skal søke på videregående skole. Foto: Skjermdump, Tiktok

«God skolestart-prosjektet»

I tillegg til den digitale satsingen legger skolen stor vekt på å skape et godt skolemiljø og gi elevene en best mulig skolestart. Gjennom «God skolestart-prosjektet» jobber skolen målrettet med å inkludere og ivareta nye elever, slik at de får en trygg og god overgang til videregående opplæring.

– Vi har et sterkt team rundt elevene, med lærere, rådgivere og miljøarbeidere som følger dem tett opp. De første ukene er særlig viktige for å sikre at alle kommer godt inn i skolehverdagen, og vi jobber systematisk med tiltak som styrker fellesskapet, sier Bøe.

Flest søker seg til studieforberedende linjer

Fylkeskommunen har enda ikke fått inn nøyaktige tall på hvilke studieprogram som blir mest populære i år, men på Ullandhaug skole kan rådgiveren fortelle at elevene går i mot trenden de ser på Godalen videregående skole. Litt over halvparten av elevene på Ullandhaug skole søker seg til studieforberedende utdanningsprogram.

10. klasse ved Ullandhaug skole. Foto: Lukas Lidal

– Folk søker seg til studiespesialisering, men også idrettsfag er populært. I år har også musikk, dans og drama fått en positiv økning. På yrkesfag er det teknologi- og insdustrifag og helse- og oppvekstfag som er mest populært, sier Bomo.

Er det mange som synes dette er veldig vanskelig å velge?

– Det er begge deler, vi har de som har bestemt seg for lenge siden, som nå har lave skuldre, og vi har de elevene som enda ikke har bestemt seg. De begynner å bli mer stressa, og med de har vi hatt flere samtaler nå i det siste.

– Tenker på hva vennene mine vil

Lott Vareberg er fornøyd med å ha bestemt seg, og gleder seg til å få svar. Hun mener at det har vært mye å ta hensyn til når en skal ta et så viktig valg.

– Før tenkte jeg mye på hva vennene mine skulle søke. Jeg har nå innsett at det også er veldig viktig at en velger noe du trives med å gjøre. Du skal jo tross alt gå der en stund, sier eleven.

Tone Bomo forteller at det viktigste for folk er selve studieprogrammet, men også faktorer som beliggenhet og miljø spiller inn. Hun fraråder å velge kun basert på hva venner skal.

– Jeg har sagt til de at de skal prøve å ikke tenke på hva vennene sine skal, men det er ikke like lett, sier hun.

– Det er alltid et par som pleier være veldig usikre. De ender ofte med å bare søke på det vennene deres skal fordi de synes det er vanskelig å velge.

Selv om fristen er mandag kveld kl 23:59, får de ikke svar på hvor de har kommet inn før rundt 4. juli.