Positiv til fysiske butikkers fremtid

stavanger sentrum 2 LITE

Netthandelen i Norge eksploderer og truer norske butikker. Likevel finnes det noen som fortsatt har troen på de fysiske butikkene. 

 
stavanger sentrum 2 STOR  
KIRKEGATA: Kirkegata er en av flere handlegater i Stavanger. Foto: Richard Kwesi Asante.  
   
Av: Frida Barland og Malin Sofie Leirvik  
   

– De fysiske butikkene kan tilby noe nettbutikkene ikke kan. Personlig service, tilstedeværeelse, kunnskap og en opplevelse, sier regionssjef for VOLT, Asgeir Sand.

 

asgeir STOR

REGIONSSJEF: Asgeir Sand har elleve butikker i seks byer. Foto: Frida Barland

 

Han har over 20 års erfaring innen detaljhandel og mener at handel på nett kun går i hva produktene koster og hvor kjapt man kan skaffe seg dem. Dette mener han ikke er nok.

 

– Netthandelen har ikke samme fokus på merkevare og bygging av denne som det de fysiske butikkene har. Denne fordelen må vi dra nytte av ved å lære opp de ansatte til å være dedikerte, engasjerte og interesserte selgere med lidenskap for det de selger. De skal ikke bare være der for å få lønn måneden etter, sier han.

 
   

Statistikken viser en mørk fremtid

 

I løpet av de siste fire årene har omsetningen innenfor det norske nettmarkedet gått opp med 74 prosent, i følge DIBS Payment Services sin rapport på norsk e-handel i 2017. I samme rapporten sier e-handelsekspert Patrik Müller at i USA vil opptil 9000 fysiske butikker måtte stenge dørene i løpet av 2018. Med tanke på at USA ligger 6-7 år foran oss i digitaliseringen av forretningslivet, kan det se ut som at fremtiden er mørk for de fysiske butikkene.

netthandel hvite kanter

 ØKNING: Grafen viser omsetning til norsk netthandel i 2017.

– Det er klart bransjen har merket knallharde endringer i salg ettersom netthandelen har økt, men jeg mener jo at de fysiske butikkene kan holde tritt, sier regionssjefen.

 

VOLT-sjefen mener at en av hovedgrunnene til at netthandelen øker så mye er fordi de har en større mulighet til å tilby billigere produkter.

 

– Å drive nettbutikk er mye billigere enn å drive en fysisk butikk. Man slipper blant annet personalkostnader og husleie, som gjør at du kan presse prisene på produktene dine ned, sier han.

 

 

 

Kombinere fysisk butikk og nettbutikk

 

Han har ett klart tips til alle som skal drive butikk.

 

– Jeg mener jo at en nettbutikk ikke kan overleve uten en fysisk butikk. Jeg, som kunde, kan ikke se og kjenne på produktet før jeg får det i postkassa. Men man er også avhengig av en nettbutikk for å overleve som fysisk butikk, sier han.

 

Sand mener nettbutikken må fungere som en reklame for den fysiske butikken. Gjennom «click and collect», som er at du kjøper et produkt på nettsiden og henter det i den fysiske butikken, skal du trekke kunder til butikken. Det gjør du også ved å bruke nettsiden din som  en opplysningskanal for hvor du kan skaffe deg de ulike produktene i fysisk form. Disse mener han er de eneste butikkene som kan overleve i fremtiden.

 

By- og sentrumsutvikling

At de fysiske butikkenes skjebne har noe å si for aktivitetsnivået i byene, er et kjent faktum i by- og sentrumsutvikling, også i Stavanger. Når folk bruker butikkene, skaper det også mer liv i sentrum. På samme måte blir da sentrum indirekte truet av netthandelen.

 

– For å bevare og utvikle Stavanger sentrum, må man tilpasse seg folks handlingsmønstre. For eksempel handler folk mer sent på dagen enn det de gjorde før. Da må åpningstidene tilpasses, sier Sand.

 

Han trekker også frem at butikkmiksen i byen må reflektere beboernes behov.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *