Skrevet av: Andrea Karlsen Kramer
Det er ingen sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp melder Oxford forsker Andrew Pollard til BBC.
Norge, Danmark og Island er noen av landene som har satt vaksinasjonen av AstraZeneca på vent. Les mer om saken her.
Døde etter vaksinasjon
En helsearbeider som ble innlagt etter AstraZeneca-vaksinasjon er nå død, melder Rikshospitalet mandag 15. mars klokken 14:11. Dette skjer etter oxford-forskerne kommer ut med at vaksinen ikke er koblet til blodproppene.
Må revurdere nytten av vaksinen
Europeiske myndigheter skal møtes for å diskutere AstraZeneca-vaksinen. Dette opplyste medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket på en pressekonferanse mandag.
– Hvis man etter diskusjonen kommer frem til at risikoen er større enn nytten, vil bildet kunne bli annerledes. Vi må vente og se hva Europa kommer frem til, sier Madsen.
Italia: Fortsetter med AstraZeneca
Italienske myndigheter velger å fortsette med AstraZeneca-vaksinasjonen. Franco Locatelli, en ekspert i helsemyndighetene i Italia, ber om at det ikke skal trekkes forhastede konklusjoner om vaksinen.
– Vaksinen bidrar til å beskytte folk mot epidemien, sier Locatelli til avisa Corriere della Sera.
Verdens helseorganisasjon (WHO) mener også at vaksinen fortsatt kan brukes melder NTB. AstraZeneca selskapet informerer om at det ikke har vært flere tilfeller av blodpropp blant de vaksinerte enda.
Tyskland: Stanser vaksinasjonen
I Tyskland stanser de midlertidig med AstraZeneca-vaksinasjonen melder det tyske helsedepartementet mandag. Dette etter råd fra Tysklands nasjonale vaksinetilsyn om å granske blodpropp-tilfellene ytterligere.
Oppdatert Italia: Vaksiner beslaglagt
Over 390.000 vaksiner er blitt beslaglagt av påtalemyndighetene i Italia. Beslutningen ble tatt av myndighetene i Piemonte melder avisa La Repubblica og nyhetsbyrået Reuters.
Grunnen til denne beslutningen er et dødsfall i helga. En mann døde bare få timer etter vaksinasjon.
Frankrike: Innstiller bruk av vaksine
Vaksinasjonen stanser i Frankrike, opplyser president Emmanuel Macron. Han sier ikke noe om hvorfor, men han nevner at han håper den kan komme tilbake i bruk «snart».
Etter planen skal vaksinasjonen starte opp igjen tirsdag, etter Det Europeiske legemiddelverket (EMA) kommer med nye råd angående vaksinen.
Oppdatert Italia: Stopper vaksinasjon
AIFA utvider forbudet om å vaksinere til hele Italia. Dette som en forholdsregel og et midlertidig tiltak mens de avventer mer informasjon, melder EMA.
Ikke bekymret
Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, er ikke bekymret over AstraZeneca-vaksinen og viser til de 11 millioner dosene som er satt i den britiske befolkningen hittil.
– Vaksinen er effektiv, ikke bare for å få ned smittetall men også for å få ned alvorlig sykdom og dødsfall, sier Johnson melder NTB.
Sverige: Midlertidig stopp
Folkhälsomyndigheten forteller i en pressemelding at Sverige stanser midlertidig med AstraZeneca-vaksinasjonen. Dette gjøres for å være føre-var sier statsepidemolog Anders Tegnell. Dette melder VG.
Undersøkelsen fortsetter
EUs legemiddelverk EMA mener fortsatt at det ikke er noen tydelige indikasjoner for at AstraZeneca-vaksinen forårsaker blodpropp. De fortsetter med å vurdere en eventuell sammenheng.
Portugal: Stanser også
Så langt har 400.000 portugisere blitt vaksinert med AstraZeneca. Det har ikke blitt rapportert noen alvorlige tilfeller så langt i forbindelse med vaksineringen.
WHO: – Fordelene veier tyngre enn risikoen
WHO anbefaler å fortsatt bruke vaksinen AstraZeneca inntil videre.
– Vår komité for vaksinesikkerhet vurderer grundig alle tilgjengelige data om sikkerhet, og anbefaler at vaksineringen fortsetter.
Sist oppdatert: 17. mars 2021 kl. 15:14