Selv med tre vaksinedoser mot livmorhalskreft, fikk blogger og influenser Martine Halvorsen (24) påvist alvorlige celleforandringer i fjor sommer. Nå oppfordrer hun unge jenter til å prioritere å ta celleprøve.
Av: Maja Mathisen
– Jeg hadde lenge hatt et ubehag og fikk et akutt behov for å oppsøke hjelp. Da hadde jeg ikke den fjerneste aning om at jeg bar på alvorlige celleforandringer. Ut ifra hva jeg fortalte, tok gynekologen en celleprøve – heldigvis, sier Halvorsen.
Beskjeden hun fikk var uventet, men hun er takknemlig for at hun sjekket seg tidlig. Nå oppfordrer hun andre unge jenter til å gjøre det samme.
– Det er snakk om livet, og livet er alt for fint til å la vær. Gjelder det meg, kan det gjelde deg – og derfor må vi sjekke oss, sier Halvorsen.
Veien videre
Etter sjokkbeskjeden opplevde hun mye forvirring og redsel. Med tre doser med HPV-vaksinen, hadde hun ikke forventet beskjeden hun fikk. Nå, et halvt år senere, ser hun annerledes på situasjonen.
– De første dagene var jeg veldig redd. Jeg tenkte jo at jeg var vaksinert mot livmorhalskreft, men fant ut i ettertid at jeg er vaksinert med de kjipeste og mest vanlige typene HPV-virus. Jeg har gått fra å være veldig redd til å være veldig takknemlig for at vi fant det ut, sier Halvorsen.
Ikke anbefalt før 25
Halvorsen var bare 23 år da hun fikk påvist celleforandringene. Siden den tid har hun vært gjennom konisering, som er et inngrep hvor en liten del av livmortappen fjernes for å unngå at celleforandringen utvikler seg til livmorhalskreft. Tross dette er det ikke anbefalt for unge kvinner å ta celleprøve før de er 25.
– Jeg mener at alle de som vil ta celleprøve etter fylte 18 år burde få ta det. Tenk hva som kunne skjedd hvis jeg ventet to år ekstra? Jeg vet ikke hvor lenge disse forandringene har fått utvikle seg. To år til kunne vært alt for lenge, sier Halvorsen.
Gynekolog Hilde Sundhagen forklarer at det ikke vanlig å starte screening før man er 25, men at det likevel er en individuell sak.
– Ved tidlig seksuell debut kan man overveie å ta en celleprøve før 25-års alder, men det blir opp til legen å avgjøre i hvert enkelt tilfelle, sier Sundhagen.
Ifølge kreftregisteret er årsaken at selv om man ofte ser celleforandringer hos unge kvinner under 25, kan en ikke se noe forebyggende effekt mot livmorhalskreft for denne gruppen.
Viruset HPV øker risikoen for flere kreftformer. Kreftforeningen anbefaler at både jenter og gutter følger vaksinasjonsprogrammet og tar vaksinen når de kan i 7. klasse, for å redusere kreftrisiko.