Ungdom ute etter arbeid

NAV

Stadig færre står uten jobb i Rogaland. Til tross for dette er mange unge på leting etter arbeid. NAV mener at det er mangel på tidligere arbeidserfaring som holder dem tilbake.

 
Nav stor  

NAVs kontorer i Stavanger: Til tross for en nedgang i arbeidsløse står mange uten jobb. Foto: Peder Holterman Solland

 
   
Av: Ingeborg Schriwer  
   

Nyeste statistikk fra NAV viser at arbeidsledigheten i Rogaland har gått ned med 1,3 prosentpoeng. Fremdeles er det ca. 8 059 arbeidsløse i Rogaland og om lag én fjerdedel av disse er under 29 år. Leder for NAV Marked i Midt-Rogaland, Synnøve Schei forstår godt hvorfor det kan være vanskeligere å få seg en jobb når man er ung.

– Først og fremst handler det om å få seg erfaring og kompetanse. Skal du ut og konkurrere med folk som har mye lengre jobberfaring enn deg, så er det jo litt vanskelig. Det kommer alltid til å være konkurranse på arbeidsmarkedet, og da gjelder det å skille seg ut, sier Schei.

23 år gamle Kristine er ansatt hos The Body Shop på AMFI Madla. Hun synes det var svært vanskelig å komme seg ut i arbeidslivet når hun var ferdig på videregående.

– Jeg har fagbrev, og butikkene velger gjerne studenter overfor meg siden jeg er dyrere. Jeg har heller ikke nok erfaring. De vil heller ansette noen som har jobbet gjerne i 3-5 år allerede, sier Kristine.

 
   

Lurt å starte tidlig

 

Selv om det kan være vanskelig å komme seg ut i arbeid når man er ung, mener Schei at det er viktig å ikke gi opp.

– Det handler jo om å få seg denne jobberfaringen som er så viktig når man senere skal ut i arbeidslivet. Dessuten har unge mye å tilføre arbeidsplassen. De vil kunne bidra til en mer spennende og variert arbeidsplass, som alle yter godt av, sier Schei.

Også Kristine mener at det er viktig å starte tidlig. Hun anbefaler å starte jobbsøkingen allerede når man er 15-16 år. Hvis man er så heldig å få seg en jobb, burde man holde på denne for å bygge opp den viktige arbeidserfaringen.

 
   

Stadig viktigere med utdanning

 
– Det aller viktigste når du skal ut i jobb er å fullføre utdanning, og tenke godt gjennom hva du vil drive med. Det må tross alt være noe du er interessert i og liker å holde på med. Men uten utdanning kommer du ikke langt. Vi ser det at utdanning blir viktigere og viktigere, og det er stadig færre jobber som ikke krever utdanning, forteller Schei.   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *