Noen å snakke med

telefon lite

Studenter ved UiS har fått en krisetelefon som er åpen for alle som trenger en å prate med.

 
stor  
STUDENTER: Alle som trenger noen å snakke med kan kontakte nødtelefonen. FOTO: Kylo Salvesen  
   
Av: Ane Ommundsen, Kylo Salvesen og Benedicte Øhren Danielsen  
   

Én av fem av de som svarte på studentenes helse og trivselsundersøkelse SHOT, fra 2014, rapporterte alvorlig psykiske symptomplager. Dette er bakgrunnen for at krisetelefonen nå blir satt i gang.

– Så lenge folk får vite om den, så kommer sikkert folk til å ringe, for undersøkelsen viser jo at det er behov for det, sier Kine Øverland, student ved Universitetet i Stavanger.

Studenttelefonen skal drives av frivillige studenter, noe som gjør at terskelen for å ta kontakt blir lavere. Den skal være åpen fra 20:00 til 08:00 to netter i uka. Studentorganisasjonen håper at tjenesten etter hvert kan tilbys hver natt.

– Hvis dere sliter psykisk, så bare ta sjansen og fortell det til en som ikke er vennen din. Da er det mye enklere å snakke om det, så bruk tilbudet og ring studenttelefonen, sier Kristian Ernst, som selv har slitt med depresjon.

Dette blir både en hjelpetelefon og en chattetjeneste for studenter for å øke studentenes velferd. De trenger 40 frivillige til å drive tjenesten.

 
   

Psykologene støtter tiltaket

 

SiS helse mener at det kan være godt for studentene som ringer inn å vite at de snakker med noen som er på lik linje med dem, for det er ikke alle som ønsker å kontakte fagfolk.

– Det blir jo ikke en én til én samtale. Det blir mer at de anonymt kan ta kontakt hvis de sliter, så jeg er veldig positiv til krisetelefonen, sier Janne Telle, psykolog i SiS Helse.

For mange kan det være lettere å snakke med noen som ikke er utdannet psykolog. Det kan også være lettere å snakke med andre enn venner.

– Jeg tror det blir bra, og så er det godt for de studentene som ringer inn å vite at de snakker med en student. Det er godt å ikke alltid snakke med fagfolk, så jeg er veldig positiv og vi i SiS helse synes at det er et veldig fint initiativ, sier Telle.

 
   

Fikk ideen fra Storbritannia

 
Arbeidsutvalget til StOr har vært med på nattevakter hos kirkens SOS for å få et innblikk i hvordan hjelpetelefoner fungerer. De har også vært på studietur til Aberdeen, hvor de oppdaget «nightline», som er en hjelpetelefon for studenter. Nightline er brukt som modell for studenttelefonen som StOr nå lanserer.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *