– You stole my bike!

sykkeltyv small

– Noen stjeler sykkelen min, ropte jeg til mannen min mens han satt med avisen i godstolen, ler Gerd Torun Braut. Med kaffen i hånda satt hun på kjøkkenet og så ut vinduet. Til hennes forskrekkelse så hun en mann som syklet vekk med sykkelen hennes.

 
sykkeltyv  
Illustrasjonsbilde: Foto: Amir Habibi  

 

 
Av: Jo Henrik Jarstø og Amir Habibi  
   

Lamslått av hendelsen ble Gerd sittende, helt til hun så den samme mannen på ny sykkel. Da tok hun saken i egne hender.

– Jeg hoppet inn i bilen og kjørte etter han. Da han satte sykkelen fra seg i en bod, så gikk jeg bort og konfronterte han, sier Braut.

Det er ikke ofte en 60-åring tar opp jakten på sykkeltyven selv, men i adrenalinrushet så Gerd ingen annen utvei om hun skulle få sykkelen tilbake. Utenfor huset til tyven sto det rundt 10 sykler låst fast.

– Du har stjålet sykkelen min, ropte jeg! Da jeg ikke fikk noe respons byttet jeg til engelsk og ropte til han «you stole my bike!», fortsetter heltinnen.

Den 26 år gamle mannen forsto han var blitt oppdaget og kvapp til. Redd og stresset forsøkte mannen å unngå noe mer problemer med Gerd Torun.

– Jeg synes litt synd på han faktisk, så jeg spurte han hvor sykkelen min var. Da han sa at han ikke visste hvor sykkelen min var så truet jeg med å ringe politiet. «You don’t know name» svarte han før jeg fant fram telefonen, sier Braut.

 
   

Tatt av øyeblikket

 

 – I ettertid har jeg tenkt mye på hvorfor jeg fulgte etter tyven, men jeg har enda ikke klart å forklare det for meg selv, sier Braut.

Fru Braut ble tatt av øyeblikket og fikk ikke tenkt igjennom hva hun faktisk gjorde før politiet kom. Med sinne kokende, fokuserte heltinnen kun på jakten etter sykkeltyven. Konsekvensene tenkte hun ikke over før etterpå.

– Jeg hadde ikke gjort det igjen nei, sier Braut.

 
   

Flere bortkomne sykler

 

Når politiet kom fant de flere sykler som mannen ikke kunne gjøre rede for. Politiet opprettet en sak mot mannen, men har enda ikke funnet sykkelen til fru Braut.

Hverken herr eller fru Braut er de første til å oppleve et sykkeltyveri. Bare i Rogaland ble mer enn 1800 sykler rapportert stjålet, i følge Aftenbladet. Med så høye tall, er det ikke overraskende at flere forsikringsselskap anbefaler to låser når man har sykkel utendørs.

– Det vil si at det forsvinner flere sykler i timen, døgnet rundt, året rundt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til naf.no.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *