Den ignorerte sykdommen

Untitled 2 349 150

I mars skal sykdommen endometriose settes fokus på. Selv om sykdommen rammer omtrent 10 prosent av alle kvinner er det mange som aldri har hørt om den.

 
bilde1  
Smertefullt: Endometriose kan gi store smerter til de som rammes av sykdommen. Foto: Mali Marie Ytterli Øverbø  
   
Av: Marie-Louise Knoop og Guro Hennig  
   
– Helsepersonellet forsto ikke hva som var galt og fant ingenting på innvendig ultralyd. De mente at menstruasjonssmerter som dette var helt normalt, sier Elisabeth Tollefsen.  
 For Tollefsen tok det lang tid fra hun skjønte noe var galt til hun fikk diagnosen. Endometriose kan være vanskelig å diagnostisere og blir ofte avfeid som veldig smertefulle menstruasjonssmerter.
– Helsepersonellet forsto ikke hva som var galt, de fant ingenting på innvendig ultralyd eller noen ting. De mente at det var vanlig med slike menstruasjonssmerter, sier Tollefsen.
 

Rammer mange

 
I mars er det endometriose-måned. Det betyr at denne litt ukjente sykdommen skal settes fokus på. Endometriose er en sykdom som rammer 1 av 10 kvinner. Det betyr at det er omtrent 176 millioner kvinner i hele verden som lever med det. Sykdommen er mer utbredt enn brystkreft, likevel er det mange som ikke vet om den.
Det å ha endometriose betyr at vevet som normalt befinner seg på innsiden av livmoren, begynner å vokse andre steder i kroppen.
– Det er et helvete egentlig, for å si det mildt. Cystene kan bli like store som appelsiner eller like små som knappehull, sier Tollefsen.
 

Isolasjon

 

Ettersom sykdommen ofte blir avfeid som menstruasjonssmerter går mange lenge med smerter uten å få ordentlig hjelp. Ifølge Tollefsen hender det ofte at kvinner begynner å isolere seg på grunn av store smerter.
– Jeg sa til slutt at jeg ikke kunne leve sånn. Jeg isolerte meg, jeg fikk ikke gått på jobb, jeg kunne ikke leve et normalt liv.

 

Mer oppmerksomhet

Nå vil Endometrioseforeningen kaste lys på sykdommen og symptomene som kan forekommer. Dette mener Tollefsen er på tide.
– Det har nok vært nedprioritert fordi det er en kvinnesykdom. Når folk prøver å snakke om mensen så er det tabu, avslutter Tollefsen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *