Piggfritt er mer populært

piggdekk lite

Etter at piggdekkgebyret ble innført i Stavanger i fjor høst, har piggdekksalget gått ned, og flere kjører nå piggfritt.

 
piggdekk stort  
FLERE KJØRER PIGGFRITT: Etter at piggdekkavgiften ble innført i Stavanger har piggdekksalget gått ned.  
Av: Erlend Kristoffersen, Ingeborg Schriwer, Marie-Louise Knoop  

I Stavanger og Sandnes har andel piggfrie dekk hatt en økning på elleve prosentpoeng siden 2017. Andelen ligger nå på 86 prosent, og miljøvernsjef i Stavanger Kommune, Jane Nilsen Aalhus, er klar på hva som er hovedgrunnen.

– Etter at vi innførte piggdekkavgift i Stavanger i fjor, er piggdekkbruken nesten halvert. Det er bra for byens luftkvalitet siden redusert piggdekkbruk gir mindre svevestøv, sier hun til stavanger.kommune.no.

 

Bedre luftkvalitet

 

Fra 1. november 2017 må alle som har bil med piggdekk betale piggdekkgebyr i Stavanger. Dette for å redusere slitasje på veien og problemene svevestøv fører med seg. Luftkvaliteten i Stavanger er som regel god, men på kalde, vindstille dager, kan det være mye gasser og svevestøv i luften. Det blir foretatt målinger av luftkvaliteten hele døgnet ved to målestasjoner ved Kannik og Våland.

 

Målet er nådd

 
Statens vegvesen har som mål at piggfriandelen i Oslo, Bergen og Stavanger skal ligge på mellom 85 og 90 prosent. Stavanger ligger høyt på listen over piggfri-andel, og blir bare slått av Asker/Bærum og Oslo, som ligger aller høyest, på 91 prosent. Både Bergen og Stavanger ligger på 86 prosent. Målet er dermed nådd.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *