Gamingens brorskap


I Stavanger finnes det et voksende gaming-miljø, men flere ser fremdeles ned på gaming som hobby eller lidenskap. Ifølge forskning er det mange fordeler med aktiviteten, noe som er bra, for gaming er kommet for å bli.

 
Bilde FIFA spill på tv  
Det er populært å møtes for å game. Bilde fra House of Nerds Stavanger  
Av: Bror Møgster & Astri Sjursen
 

Benjamin Tengs og Sindre Sunde er daglige ledere for House of Nerds. De har en unik innsikt i gaming-miljøet i Stavanger, og ser en økning av gamere i fylket. De mener det er behov for flere steder hvor folk med interessen kan samles.

–  Gaming er noe man gjerne gjør hjemme, man spiller gjerne med folk i andre land og blir venner. Men man vil jo gjerne være med venner fysisk også. Da er det greit å ha et samlepunkt for gaming-interesserte som deler lidenskapen, sier Tengs.

 
Fordommer og feiltakelser
 

Guttene mener at mange har et negativt syn til gaming og at det har fått et ufortjent dårlig rykte i media. De mener at mange undersøkelser viser noe helt annet enn den virkeligheten media fremstiller.

–  9 av 10 undersøkelser media kommer med er fra et negativt standpunkt, så de som ikke har dannet seg sin egen mening blir påvirket av det media forteller, sier Sunde.

Dataspill kan forbedre evnen til å multitaske og det har også vist seg å minske kognitiv stagnering hos eldre, skriver Psychology Today. Allikevel føler Benjamin og Sondre at spesielt at de eldre er kritiske, og mener det kan ha med at de ikke har nok kjennskap til gaming. Foreldregenerasjonen til dagens ungdom, tror de er mye mer åpne og bedre til å forstå enn tidligere generasjoner.

– De som har barn på 10-14 år er mye mer villig til å sette seg ned med barna og delta i deres aktivitet. Gaming er noe barna har lyst til å dele med foreldrene. Mange foreldre forstår det ikke, om de hadde satt seg ned et par timer med barn, tror jeg de hadde fått en annen forståelse, sier Sunde.

Viktigheten av at foreldre engasjere seg i barn og ungdoms spillevaner er også nødvendig, selv om de færreste utvikler spilleavhengighet eller problemer tilknyttet til spilling. Det er nødvendig at foreldre har en forståelse, dersom det skulle bli behov for ramme- og grensesetting, kommer det fram i en anbefaling fra Medietilsynet.

 
Kommer til å vokse
 

96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter i alderen 9 til 18 år, spiller PC, Playstation, mobil eller spill på nettbrett, ifølge Medietilsynet. Med en generasjon som er oppvokst med teknologien, er det flere som mener at gaming-kulturen vil vokse. Sunde er ikke i tvil.

–  E-sport og gaming er på vei opp. Det er stort og kommer til å bli større, sier Sunde.

Men han legger ikke skjul på at spillene er avgjørende. Spill som Fortnite vekket gaming-interessen blant mange i ulik alder. Flere begynte å sette seg inn i gaming da interessen ble større.

Et eksempel på at gaming kommer til å bli en større del av barn og ungdoms hverdag er at Revheim skole blir første skole i Norge som får gaming på timeplanen. Skolen skal finne ut om elevene kan lære seg historie og samfunnsfag gjennom gamingen. Sunde selv sammenligner gaming med å lese en bok.

–  Så mange blir engasjerer i det, for du som “leser” får mulighet til å være med å forme historien på den måten du ønsker. Mange klarer ikke å forstå at spillet er så mye mer enn underholdning, det forteller en historie på en mer unik måte enn det å lese en bok på, sier Sunde.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *