– Få slutt på falskneriet

Kritisk Kritisk lite

Falske nyheter er en stor trussel, og påvirker de aller fleste hver dag. Hvordan skal vi  skille de ekte nyhetene fra de falske? 

 
Fake News stort  

KRITISK: Ingeborg Senneset innleder foredraget på Folken. 

Foto: Tollef Jacobsen

 

Av: Maja Hunnestad og Tollef Jacobsen

 

Torsdag 21. februar var dørene åpne for alle på Folken. Journalist og forfatter Ingeborg Senneset holdt et foredrag om falske nyheter og trusselen det utgjør. Nå ønsker hun å formidle betydningen av å hindre spredning av «fake news».

– Jeg definerer ikke fake news som å ta feil. Alle kan være uheldige, men det er når man med vilje lager misvisende informasjon – enten om det er politisk, eller om det er for å være en drittsekk – at det er snakk om falske nyheter.

 
Alle er eksponert
 

En digital hverdag har gjort det lett å formidle nyheter raskt gjennom sosiale medier. Dette gjelder også spredningen av falske nyheter. De dukker fort opp i nyhetsoppdateringen, og ser ut som hvilken som helst vanlig nyhet. Foredraget hadde som formål å informere og opplyse om hvordan man kan skille en falsk nyhet fra en ekte. Eva Hugnes var tilstede under foredraget, og sier hun kommer til å være mer obs på falske nyheter fremover.

– Jeg føler jeg har lært mye i forhold til at man som menneske ofte ikke tenker kritisk, og derfor er veldig mottagelig for falske nyheter. Dette skjer i hvert fall om det er saker eller emner man er engasjert og bryr seg om, sier Hugnes.

Senneset forklarer at det finnes enkelte ting alle kan gjøre for å finne ut om det en leser er reelt nyhetsmateriale. Om man leser en sak og kjenner seg provosert eller sjokkert, så kan det være lurt å se det fra en annen vinkel. En bør stille seg spørsmål som: «hvorfor blir jeg sint? Er mitt og andres sinne formålet med denne artikkelen?»

 
Feilaktige nyheter er ikke falske nyheter
 

I foredraget understreker Senneset at nyheter som er preget av feilinformasjon, ikke er falske nyheter.

– Hver gang det publiseres fake news, svekker dette tilliten til de virkelige nyhetsredaksjonene og sakene de publiserer. Det globale mediemarkedet har visket ut grensene for hva som kan nå norske lesere. Folk blir i tvil og lurer på hva de egentlig kan stole på, sier Senneset. 

Det er ut fra Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens prinsipper liten sannsynlighet for at falske nyheter blir fabrikkert i tradisjonelle norske medier, mener Senneset. Likevel sier hun at det ikke hjelper at seriøse nyhetsredaksjoner er redelige, hvis noen andre ikke er det. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *