Dropper fartsmåling i Ryfast

Ryfast prosjektet Liten2

Solberg-regjeringen vil avgrense bruken av gjennomsnittlig fartsmåling. To av tunnelene i Ryfast-prosjektet var planlagt med denne typen fotobokser – Nå sier regjeringen nei.

 
Ryfast prosjektet Stor2  
Ryfylketunnelen: Tunnelen får ingen fotobokser. Foto: Øyvind Ellingsen, Statens Vegvesen.  
Av: Jeanette Bjermeland Midbøe & Anders Haualand  

Med hele 14,3 km er Ryfylketunnelen verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel. Den skulle i utgangspunktet utrustes med gjennomsnittlig fartsmåling for å hindre at sjåførene bryter fartsgrensen. Men regjeringen vil ikke sette opp apparater som måler gjennomsnittsfarten før det er behov for det.

– Vi har forberedt tunnelene for gjennomsnittsmåling, men nå sier regjeringen at det først skal utføres målinger over en viss tid. Dersom det viser seg at fartsnivået er høyt, åpner de for å innføre fotobokser, sier prosjektleder for Ryfast-prosjektet Gunnar Eiterjord.

 
Vil redusere bruken
 

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier til NRK at regjeringen ikke vil fjerne alt av fotobokser. Målet er å redusere bruken slik at de bare blir installert ved behov.

– I tunneler med høy fart kan det være aktuelt med snittmåling. Også på steder hvor det er vanskelig for politiet å gjennomføre kontroller. På nye strekninger må en vurdere tiltaket dersom det blir registrert høy fart og ulykker, sier Dale til NRK.

Han mener også at de nye veiene som bygges er bedre, noe som sparer liv.

Fotobokser som måler gjennomsnittlig fart, har halvert antall drepte og hardt skadde i trafikken. Det viser undersøkelser fra Transportøkonomisk institutt.
I fjor ble 100.000 sjåfører tatt for å kjøre for fort i Norge, melder politiet. Tallene viser en økning på 20 prosent fra 2017, og er ifølge Utrykningspolitiet rekordhøye tall.

 
Trygg Trafikk reagerer kraftig
 

– Det er livsfarlig politikk og vi kan ikke forstå at politikerne vil avgrense et tiltak som har så stor effekt på dødsulykker, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen til NRK.

Johansen sier det handler om føre var-prinsippet og at det ikke er noen grunn til å vente med å sette opp snittmåling på nye veier. Han sier også at Trygg Trafikk har sendt et brev til samferdselsministeren, hvor de ber om svar på hvordan avgrensingen vil fungere.

– Norge har et mål om null drepte i trafikken, og fart er en faktor i halvparten av dødsulykkene. Da er gjennomsnittsmåling et veldig effektivt tiltak. Når vi vet at det funker må vi bruke det, sier Johansen til NRK.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *