Russen oppfordres til vaksine


Ungdom som deltar aktivt i russefeiringen er særlig utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. Folkehelseinstituttet oppfordrer russen å vaksinere seg senest to uker før feiringen starter.

 
Russ  
Foto: Killian Munch  
Av: Jeanette Bjermeland Midbøe  

Mot slutten av 70-tallet kom hjernehinnebetennelse som en epidemi til Norge. Selv om meningokokksykdommen har gått sterkt tilbake i landet, finnes likevel bakteriene i halsen på en del helt friske mennesker.

Flere ungdommer ser frem til mai måned, som består av elleville fester og lite søvn i forbindelse med russefeiringen. Det er også sett en økning av forekomsten av smittsom hjernehinnebetennelse denne måneden.

– Tett samvær med andre, festing og lite søvn gjør oss mer mottakelig for smitte og øker risikoen for å bli alvorlig syk. Ungdom mellom 16 og 21 år er mer utsatt enn andre, sier senior rådgiver for vaksineforebyggbare sykdommer ved FHI, Jeanette Stålcrantz.

 
Risiko for russen
 

FHI anbefaler alle som skal delta i russefeiringen om å vaksinere seg med meningokokk A+C+W135+Y-konjugatvaksine. Denne må tas senest to uker før festen starter.

Meningokokker er bakterier, som gjennom spyttdråper smitter fra personer som bærer bakterien i halsen.

– Hvis russen er uforsiktig, kan bakteriene bli spredd til mange på kort tid, og smitten kan nå noen som utvikler sykdommen, sier Stålcrantz.

Deling av sigaretter, drikking fra samme flasker og kyssing øker risikoen for å bli smittet. Mange russ opplever sår hals, etter skriking og synging, som gjør at bakteriene lettere kan komme i blodet. Kroppen har også mindre motstandskraft dersom man er overtrøtt, forkjølet og kald.

Sykdommen kan utvikle seg svært raskt. Symptomene kan merkes fra minutter til timer etter man er smittet.

 
Kan være dødelig
 

Når symptomene oppstår, er rask behandling viktig. Hjernehinnebetennelse kan i verste fall ha et dødelig utfall, dersom behandling ikke gis. Det er derfor svært viktig at lege eller 113 kontaktes snarest om typiske symptomer som høy feber, nedsatt allmenntilstand, hodepine, nakkestivhet, ryggstivhet, frostanfall, muskel- og leddsmerter, oppkast og brekninger, forekommer.

I forbindelse med ruspåvirkning og lite søvn, kan symptomene være vanskelige å oppdage. Derfor håper FHI at russen blir gjort oppmerksom på den økte risikoen for å smittes, og hvilke forebyggende tiltak de kan gjøre både før og under russetiden.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *