Vaksineskepsis preger influensasesongen

Influensa lide bilde

Hosting er noe man hører mye av for tiden. Det er nemlig influensasesong, men mange velger og ikke ta vaksinen. Blant dem har man student Marlene Tollaksen Nilsen.

 
Influensa stort bilde  
Alle burde vaksinere seg for å unngå sykdommer.  
Av: Kine Jarli.  
– Grunnen til at jeg ikke er vaksinert mot influensa er fordi jeg ser ikke grunnen til hvorfor jeg skal være det. En influensa går ganske kjapt over av seg selv og om jeg får den, så er ikke det det verste som kan skje meg, sier Marlene Tollaksen Nilsen.
 
Marlene synes det blir dumt å ikke gi barna sine viktige vaksiner på grunn av hysteri.
 

Vaksinefri

 
– Jeg tenker det er jo viktig å ta vaksine mot de litt større sykdommene mange kan få. Men noe så smått som en influensa, det synes jeg ikke det er verdt å bruke tiden på, sier Nilsen.
 
Smittevernoverlege Marit Anda, mener at det finnes flere grunner til hvorfor man skal vaksinere seg og det er ikke bare for sin egen helse.
– Det er en del personer som er syke som ikke kan vaksinere seg eller som ikke får god nok respons på vaksinen. Da får vi også denne flokkimmuniteten, at man beskytter de som ikke kan vaksinere seg og kanskje spesielt sårbare. Det er viktig at mange vaksinerer seg, både for å beskytte seg selv og de få som ikke kan vaksinere seg. Det vi ser er jo at hvis det er grupper med folk som ikke er vaksinert også kommer det smitte inn, så kan man få epidemier for eksempel av polio, sier Marit Anda.
 

Helseproblemer og utbredte sykdommer

 
WHO har nevnt vaksineskepsis som en av de ti største helseproblemene på verdensbasis. Anda mener at det er viktig å ikke glemme at det er en grunn til at mange sykdommer ikke er like utbredt lenger.
 
– Det er jo velkjent at det er en del vaksineskepsis og at en ser økning i sykdomstilfeller og dødsfall blant sykdommer der man skulle regnet med å ha svært lave tall på bakgrunn av vaksinering. Vi tenker både på polio og meslinger, så har vi jo fått tilfeller som blusser opp i Europa og det gjelder også flere andre sykdommer, forklarer Anda.
 
Anda synes at alle burde gjøre research når de velger bort en vaksine og høre på gode råd fra legene.
– Jeg har ikke særlig sansen for en skepsis som har gropen i ting som ikke stemmer og gamle ting som man ikke har noe faktagrunnlag på. Vi forholder oss til anbefalinger fra myndighetene. Tenker at de har gjort et godt faglig grunnlag for de anbefalingene de har for Norge og verdensbasis, sier Anda.
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *