Skepsis til influensavaksine

Influensa lite bilde

Hosting er noe man hører mye av for tiden. Det er nemlig influensasesong, men mange velger å ikke ta vaksinen. Blant dem har man student Marlene Tollaksen Nilsen.

 
Influensa stort bilde  
Alle burde vaksinere seg for å unngå sykdommer. Foto: Julie Lillevik.  
Av: Julie Lillevik & Kine Jarli.  
– Jeg ser ikke grunnen til at jeg skal vaksineres. En influensa går ganske kjapt over av seg selv og om jeg får den, så er ikke det det verste som kan skje meg, sier Marlene Tollaksen Nilsen.
 
Men Marlene synes det blir dumt å ikke gi barna sine viktige vaksiner på grunn av hysteri.
 

Vaksinefri

 
– Det er viktig å ta vaksine mot de litt større sykdommene mange kan få. Men noe så smått som en influensa, det synes jeg ikke det er verdt å bruke tiden på, sier Nilsen.
 
Smittevernoverlege Marit Anda, mener det finnes flere grunner til at man skal vaksinere seg og det er ikke bare for sin egen helse.
– Det er en del personer som er syke som ikke kan vaksinere seg eller som ikke får god nok respons på vaksinen. Og dersom mange nok vaksinerer seg får vi flokkimmunitet. Da beskytter man dem som ikke kan vaksinere seg og kanskje er spesielt sårbare. Det er viktig at mange vaksinerer seg, både for å beskytte seg selv og de få som ikke kan vaksinere seg. Dersom grupper med folk ikke er vaksinert og det kommer smitte, så kan man få epidemier for eksempel av polio, sier Marit Anda.
 

Helseproblemer og utbredte sykdommer

 
WHO har nevnt vaksineskepsis som en av de ti største helseproblemene på verdensbasis. Anda mener at det er viktig å ikke glemme at det er en grunn til at mange sykdommer ikke er like utbredt lenger.
 
– Det er jo velkjent at det er en del vaksineskepsis og at en ser økning i sykdomstilfeller og dødsfall som følge av sykdommer der vi venter svært lave tall på bakgrunn av vaksinering. Det gjelder både på polio og meslinger, så har vi fått tilfeller som blusser opp i Europa. Det gjelder også flere andre sykdommer, forklarer Anda.
 
Anda synes at alle burde gjøre research når de velger bort en vaksine og høre på gode råd fra legene.
– Jeg har ikke særlig sansen for en skepsis som bygger på saker som ikke stemmer og gamle ting som man ikke har noe faktagrunnlag for. Vi forholder oss til anbefalinger fra myndighetene. Tenker at de har gjort et godt faglig grunnlag for de anbefalingene de har for Norge og verdensbasis, sier Anda.
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *