Amnesty krever samtykkelov


Amnesty Stavanger vil foreslå ny samtykkelov på kvinnedagen. En slik lov vil bety at all sex uten samtykke er voldtekt.

 
amnestybildestor  
AMNESTY: Human Rights Week arrangeres denne uken på UiS. Foto: Aleksander Berge  
Av: Aleksander Berge  

 

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen vil Amnesty Stavanger kreve at det innføres en samtykkelov i Norge. Den eventuelle loven vil innebærer å endre definisjonen på voldtekt. I dag anses voldtekt som seksuell omgang ved bruk av vold, trusler og bevisstløshet. Amnesty vil endre loven til å basere seg på at all sex må være med samtykke.

Amnesty har hentet inspirasjon fra Sverige som innførte en lignende lov i fjor.

–  Amnesty Norge har arbeidet lenge med å innføre denne loven. Vi ønsker en ny definisjon på voldtekt, som sier at all sex uten samtykke er voldtekt. En slik lovgivning tror vi vil bidra til at den alminnelige oppfattelsen av hva voldtekt er vil bli felles, sier nestleder for Amnesty Stavanger Saria Hasan.

Krever samtykkelov: Saria Husan, leder i Amnesty Stavanger.   Foto: Aleksander Berge.

 
Mener loven allerede finnes
 

Kravet til Amnesty har allerede skapt uenighet. Regjeringspartiene ønsker ikke å innføre en ny samtykkelov, men opposisjonspartiene mener at denne definisjonen av voldtekt allerede er innført i norsk lov gjennom Istanbul-konvensjonen i 2017, melder Dagbladet.

– Det er et aktuelt tema, særlig etter metoo har vi sett at seksuelle handlinger og voldtekt trenger å være regulert av lovgivere. Det må bli bedre definert hva som er akseptabelt og ikke, sier Hasan.

Kvinnegruppen Ottar stiller seg positivt til Amnestys om samtykkelov. Sara Nustad Mauland sitter i  8.mars komiteen for Ottar.

– Vi i Ottar støtter Amnesty sitt forslag om samtykkelov. I dag er for mange som blir frikjent for seksuell uaktsomhet fordi de ikke forstod at personen sa nei. Det handler om et bedre rettsvern for voldtektsofre, sier Sara Nustad Mauland i kvinnegruppen Ottar.

 
Human Rights Week på UiS
 

Hovedtema for uka er akademisk frihet, voldtekt som samfunnsproblem og forfølgelse av homofile. På Universitet i Stavanger har lokallaget til Amnesty satt av en uke for å holde foredrag og fremme sine saker.

– Formålet med uka er å introdusere studenter for menneskerettslige temaer. Dette er et initiativ som bidrar til en uformell politiske debatt. Vi håper våre foredragsholdere som snakker om viktige temaer kan komme nærmere unge studenter, sier Hasan.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *