Dobling av gutter til helsefag

flere gutter sker helsefag liten

De siste fem årene har antallet gutter i tidligere kvinnedominerte yrkesfag steget fra 13 til 22 prosent.

 
flere gutter sker helsefag stor  
HELSE: Flere gutter søker seg inn på helse- og sosialfag. Foto: Morten Gundersen  
Av Frida Ripland Moberg og Malin Høgestøl Brynjulfsen  

I Rogaland har det nesten blitt en dobling av mannlige søkere til helse- og sosialfag. Hovedårsaken er at flere søker seg inn på en studieretning som sikrer dem en fast jobb. Før var helsefagene mest populære blant kvinner, men nå er det vanligere for gutter å søke seg til yrker innen helse og omsorg.

– Vi ser at barne- og ungdomsarbeider er populært. Det er veldig mange gutter som har valgt å søke dette, sier Jan Mortensen Aasen, avdelingsleder for helse- og sosialfag ved Bergeland VGS.
 

 
Populært
 
I perioden 2009-2018 har andelen mannlige søkere økt fra 13 til 22 prosent.  Etter førsteopptaket i fjor melder utdanningsdirektoratet at det fortsatt er store kjønnsforskjeller i søkningen, men at det har vært en betydelig økning i antallet gutter som søker seg inn på helse- og oppvekstfag.

Liban Abdullah Hassan har hatt interesse for apotek siden han var liten.
 
– Jeg likte det de drev med, oppgavene de hadde og hvordan de hjalp kunder. Jeg er en person som liker veldig godt å jobbe med mennesker og derfor valgte jeg dette, sier Hassan.

 
Avdelingsleder fornøyd
 
Aasen, sier at for noen år siden var de 75 elever hvor to-tre av dem var gutter.
 
– Nå er vi 120 elever og det er ganske mange gutter. Jeg har ikke et nøyaktig tall, men det er i hvert fall en dobling, sier Aasen.
 
Han gleder seg over at det er flere gutter som søker seg til helsesektoren. Flere av elevene ønsker å velge en retning som gir dem jobb etter læretiden
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *