– Norge tar friheten for gitt

-Vi vil minne nordmenn på hvor heldige vi er, og at vi må slutte å ta menneskerettighetene for gitt, sier Lina Brevik, sosiale medier og kommunikasjonssjef i Amnesty Student Stavanger. 

Stor akademisk
BILDE: Hector Enoc Ulloa på plass på UiS for å belyse om akademisk frihet.
Foto: Tomine Walmsness.

Av: Tomine Walmsness

Amnesty arrangerer denne uka Humans Rights Week på UiS. Sammen med SAIH fløy de Hector Enoc Ulloa til Stavanger for å skape mer bevissthet rundt temaet akademisk frihet. Brevik mener det er en grunnleggende rettighet som gir oss muligheten til å tenke kritisk og ytre oss.

Akademisk frihet og menneskerettigheter er ikke en selvfølge i autoritære land. Å ta i bruk ytringsfriheten kan gi en tidlig død eller fengselsstraff. Det er en stor kontrast fra hvordan det å ytre seg fritt er en del av hverdagen i Norge, sier Brevik.

Aktivist for akademisk frihet

Hectors studentaktivisme fikk en pangstart i Honduras da han ble valgt som leder for juss-studentforeningen. Han har alltid brent for rettferdighet, så da tusenvis av elever ble utvist på grunn av for lave karakterer, kunne han ikke la være å engasjere seg. Det å forlange at studentene skulle ha toppkarakterer uten tilgang til verken tavle eller skrivebord, fikk han til å innse at nå var det nok.

– Hvordan kan de forvente at vi kan få skyhøye karakterer, når de ikke gir oss midler for å nå dem, sier Hector Enoc Ulloa.

Etter dette eksploderte studentengasjementet i Honduras. Et land der bare en prosent av hele befolkningen får studere. Hector ble en frontfigur for en motstandsbevegelse av studenter. Som over to år har kjempet en intens kamp mot de akademiske reguleringene, der hjertesaken var rett til demokratisk frihet.

SAIH strakk ut hånden

Hovedfokuset var å danne et studentparlament som havnet på radaren til myndighetene, også utenfor universitetsledelsen. Men dette førte til at studenter inkludert han selv havnet i en risikogruppe.

I kontekst av situasjonen ved Universidad Nacional Autónoma ble han kontaktet av the student at risk program lansert av SAIH (Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond). Et program som ga Hector muligheten til å fullføre studiet sitt i Norge. Det ble for farlig å være student i Honduras grunnet politisk engasjement for demokrati.

– Den største faresonen var oppmerksomheten jeg fikk i media. Det ble utført en stor kampanje mot oss i mediene, der de kriminaliserte handlingene våre og stemplet oss som terrorister i vårt eget land, sier Enoc Ulloa.

Vil vende hjem

Ikke bare media var ute etter han, med litt flaks kom Hector unna et kidnappingsforsøk. De som var ute etter han kidnappet feil person i tro om at det var han. Selv føler han seg definitivt tryggere i Norge.

Men likevel mener han at rollen hans i Honduras er viktig og har flere sider. På den ene siden havner han i en farlig posisjon. Men det å være så offentlig beskytter han også, siden mange stiller seg bak han i kampen.

– I studentbevegelsen handlet det ikke om meg alene, jeg var bare et talerør for mine medstudenter. Det var deres budskap jeg delte. Vi er sammen om dette, og jeg er stolt av å være en del av denne generasjonen. Jeg ser frem til dagen jeg kan dra tilbake og feire akademisk frihet for alle, sier Hector.

Landet har vært gjennom tøffe tider siden militærkuppet i 2009, men denne hendelsen vekket oppmerksomheten til mange. Hector er sikker på at dagens generasjon er engasjerte nok til å få landet på rett vei igjen ved å kjempe for akademisk frihet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *