Voldtekt er et samfunnsproblem

voldtekt samfunnsproblem liten

– Voldtekt påvirker jobb, studier, pårørende og aktiviteter, sier Rannveig Kvifte Andresen i Dixi ressurssenter mot voldtekt. 

 
voldtekt samfunnsproblem stor  
FOREDRAG: Rannveig Kvifte Andresen snakker om voldtekt.  
Av: Ingeborg Stavsøien.  
Rannveig Kvifte Andresen er daglig leder på Dixi ressurssenter mot voldtekt i Oslo. Dixi er et lavterskeltilbud til voldtektsofre og deres pårørende. Voldtekt beskrives som et samfunnsproblem fordi det påvirker jobb, studier, pårørende og aktiviteter for den som har blitt utsatt for det. Dixi er ikke ment som konkurranse med helsevesenet, men heller et supplement.  
– Ingen samtykke, ingen sex
 

Andersen er klar på at det kan virke forebyggende å få inn samtykke i voldtektslovgivingen.

– Hvis samtykke blir satt inn i lovgivingen er det lettere å si til barna våre at sex uten aktivt samtykke er voldtekt, sier Kvifte Andresen.

Andresen mener det er viktig å snakke om voldtekt, selv om det er et sensitivt tema. Dialog i tidlig alder er noe som kan forhindre voldtekt. Helt ned i barnehagealderen er det er det viktig med dialog. Det er viktig å lære små barn å sette grenser for egen kropp.

Lege ved voldtektsmottaket i Sør-Rogaland, Anne Karen Bøe, mener at voldtekt er et samfunnsproblem. Hun henviser til en rapport fra 2014 som forteller at en av ti kvinner har opplevd voldtekt. Mellom en og to prosent av menn har opplevd voldtekt.

Både Bøe og Andresen mener at selv om antall anmeldelser har økt, betyr det ikke nødvendigvis at det er flere voldtekter.

 
#Skamsprenger
 

Mange ofre føler skam og mange klandrer seg selv og vil helst unngå å snakke om temaet. Derfor startet Dixi med #Skamsprenger. Denne hashtaggen handler om å snakke om problemene og legge skammen bort. Overgriperen er den eneste som skal skamme seg.

– Vi kan aldri ta bort en voldtekt. Men vi kan sørge for at den blir liggende som et mindre påtrengende minne, sier Kvifte Andresen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *