To av tre syrere utenfor arbeidslivet

Syria Liten

Det er kun en tredje del av syrere som er intergrert i det norske arbeidslivet, selv om flere er ressurssterke og høyt utdannet.

 
Syria Stor2  
TO JOBBER: Sebastian Hatko er i mindretallet når han som syrer har to jobber. Foto: Monica Skinnemoen.  
Av: Monica Skinnemoen og Helen Greig King  

Sebastian Hatko kom til Norge for fire år siden som politisk flyktning fra Syria. I dag har han to jobber, en på nattklubb og en på bakeri, men det var ikke lett å komme til dette punktet. 

– Det tok to år, jeg kom som politisk flyktning og måtte gjennom en prosess før jeg kunne søke jobb. Jeg var klar for å jobbe etter ett år, men fikk ikke jobb før andre året mitt i Norge, sier Hatko.

 
Stiller bakerst i rekken
 

Selv om flere av syrerne som kommer til Norge er ressurssterke og høyt utdannet står mange uten jobb. Det er flere utfordringer som hindrer dem i å komme seg inn i arbeidslivet. 

– Man stiller bakerst i rekken fordi man ikke kan språket eller kulturen. Selv om de gjerne har en god CV så vet ikke bedriftene hva som ligger i det, i forhold til de som er utdannet i Norge, sier Inger Tone Ødegård, strategidirektør i Næringsforeningen i Stavanger.

Sebastian lærte seg norsk etter ett år i Norge, fremdeles var det ikke før året etter han fikk jobb. Det å vente så lenge på å komme i arbeid kan påvirke evnen til å integrere seg i et nytt samfunn. 

– Å ha en jobb er veldig viktig for psykisk helse, og man må ha en god psykisk helse for å integrere seg i samfunnet, sier Hatko.

 
Viktig med nettverk
 

Både Næringsforeningen og Flyktningseksjonen ønsker å jobbe mot å få flere i arbeid. De prøver blant annet å få et samarbeid med bedrifter som kan være villig til å ansette de som trenger jobb.

– Det skal være en konferanse neste uke hvor vi skal prøve å bygge allianse med bedrifter som er åpne for å ta inn folk fra andre kulturer, sier Tor Arne Hartvigsen, virksomhetsleder i Flyktningseksjonen i Stavanger. 

Ødegård avslutter med at det er viktig å ta del i kulturen når man kommer til et nytt land, det kan hjelpe med å forstå arbeidskulturen. Hun oppfordrer alle til å ta del i idrett, musikk og kultur for å bygge opp et nettverk.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *