Skriftlig eksamen øker risikoen for å stryke

Å bli trukket til skriftlig eksamen fremfor muntlig øker risikoen for å stryke, og gjøre at faglig svakere studenter ikke klarer å fullføre videregående skole. Det kommer frem i en studie fra Statistisk sentralbyrå (SSB)

Skriftlig eksamen.utsnitt.Stort.bilde
SSBs nye undersøkelse viser at de som kom opp i skriftlig eksamen hadde mer enn to og en halv gang så stor sjanse for å stryke

Av: Anna Sørmarken Vestly og Astri Sjursen

Studiet har sammenlignet videregående elever som kommer opp i samme fag, med skriftlig og muntlig eksamen. Resultatet viser at de som kom opp i skriftlig eksamen hadde mer enn to og en halv gang så stor sjanse for å stryke. For å fullføre videregående skole med vitnemål må man stå på eksamen. Uflaks ved eksamenstrekningen kan gi langvarige konsekvenser for en gruppe med faglig svakere elever.

– Blant de som stryker på skriftlig eksamen er det omtrent halvparten som fortsatt ikke har vitnemål fra videregående skole når de er 25 år, sier forsker i SSB, Sturla A. Løkken.
 
Håkon Gjerde er elev på St.Svithun videregående skole, selv foretrekker han muntlig eksamen.

– Jeg synes du får vist kunnskapen mer gjennom å snakke. På muntlig eksamen har du en dialog med lærer og sensor, da får du vist kunnskap på en bedre måte, sier Gjerde.

Han er enig i studiet og trekker frem skriftlig norsk som et eksempel. Der får elevene fem timer til å svare på et lang- og kortsvar. Det er noe mange elever trenger flere uker på, men på eksamen får de tre timer til å skrive et langsvar.

Ønsker endring

Gjerde mener det bør gjøres endring med eksamensformen, og drar paralleller til andre land.
– Systemet med at du blir trukket opp, er ikke normalt å ha i andre land.
Han synes det er et urettferdig system, hvor flaks spiller den største rollen. Han forteller at noen elever ender opp med å måtte ta opp fag fordi de var uheldige med hvilken eksamen de ble trukket opp i.

Kjenner til problemet

Stedfortredende rektor på St.Svithun, Arild Enge Helgøy sier at det ikke er et nytt fenomen, men et problem de har sett over tid.
– Det handler om hvordan man tolker det. Først og fremst er det veldig positivt at det er flere som klarer å komme seg i mål med muntlig eksamener, sier Helgøy.
På St.Svithun er det er blitt mer vanlig å ha muntlige eksamener og prøver, sammenlignet med tidligere.
– Vi ser at det virker med muntlige vurderinger, nå må vi bare treffe med de skriftlige, avslutter Helgøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *