Flere stryker til skriftlig eksamen


Blir du trukket ut til skriftlig eksamen øker risikoen for å stryke. Flere faglig svake studenter fullfører ikke videregående skole som følge av skriftlige prøver. 

 
Skriftlig eksamen.utsnitt.Stort.bilde  
SSBs nye undersøkelse viser at de som kom opp i skriftlig eksamen hadde mer enn to og en halv gang så stor sjanse for å stryke  
Av: Anna Sørmarken Vestly og Astri Sjursen
 
Dato: 08.03.2019

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har sammenlignet resultater fra kriftlig og muntlig eksamen blandt videregående elever i samme fag. Elever som kom opp i skriftlig eksamen hadde mer enn to og en halv gang så stor fare for å stryke. For å fullføre videregående skole med vitnemål må man stå til eksamen. Uflaks ved eksamenstrekningen kan gi langvarige konsekvenser for faglig svakere elever.

– Blant de som stryker på skriftlig eksamen er det omtrent halvparten som fortsatt ikke har vitnemål fra videregående skole når de er 25 år, sier forsker i SSB, Sturla A. Løkken.
 
Håkon Gjerde er elev på St.Svithun videregående skole, selv foretrekker han muntlig eksamen.

– Jeg synes du får vist kunnskapen mer gjennom å snakke. På muntlig eksamen har du en dialog med lærer og sensor, da får du vist kunnskap på en bedre måte, sier Gjerde.

Gjerde kjenner seg godt igjen SSB-studien.- I norsk får vi fem timer til å svare på et lang- og kortsvar. Det er noe mange elever trenger flere uker på, men på eksamen får de tre timer til å skrive et langsvar.

 
Ønsker endring
 
Gjerde mener det bør gjøres endring med eksamensformen, og drar paralleller til andre land.
– Systemet med at du blir trukket opp, er ikke normalt å ha i andre land.
Han synes det er et urettferdig system, hvor flaks spiller den største rollen. Han forteller at noen elever ender opp med å måtte ta opp fag fordi de var uheldige med hvilken eksamen de ble trukket opp i.
 
Kjenner til problemet
 
Stedfortredende rektor på St.Svithun, Arild Enge Helgøy sier at det ikke er et nytt fenomen, men et problem de har sett over tid.
– Det handler om hvordan man tolker det. Først og fremst er det veldig positivt at det er flere som klarer å komme seg i mål med muntlig eksamener, sier Helgøy.
På St.Svithun er det er blitt mer vanlig å ha muntlige eksamener og prøver, sammenlignet med tidligere.
– Vi ser at det virker med muntlige vurderinger, nå må vi bare treffe med de skriftlige, avslutter Helgøy.
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *