Stadig flere unge med demens

Forskningen har vist at personer under 65 år med demenssykdom har andre utfordringer i hverdagen enn eldre personer med demens. Stadig flere unge diagnostiseres med demens i dag.

Demens Stor
DEMENS SKYLDES SYKDOM PÅ HJERNEN: Dårligere hukommelse, problemer med språket og vanskeligheter med daglige gjøremål er vanlige symptomer.

Av: Jeanette Bjermeland Midbøe

Over 77 000 mennesker har demens i Norge. I følge Forskning.no var det i 2017, minst 4 500 personer under 65 år med demens. Likevel tror mange sykdommen kun rammer eldre.

Fagleder i Stavanger kommune Jan Erik Fosmark, forklarer at økningen trolig skyldes at levealderen er lenger i dag.

– Når en større andel av befolkningen blir eldre er det fler som får demens.

Når det gjelder økningen av yngre personer som rammes, sier han det kan skyldes at vi har blitt flinkere å diagnostisere og å gi dem som rammes korrekt diagnose.  

Det er forventet at antall mennesker med demens i Norge trolig vil dobles frem mot 2024. Fosmark mener det også handler om at vi blir eldre i dag enn tidligere. 

– Selv om færre av oss får demens blir vi flere gamle, og da vil antall personer med sykdommen stige.

En pårørendesykdom

Barbro Bjørnsen sitter i styret i Sola demensforening. Da ektemannen Stig fikk diagnosen alzheimer med begynnende demens, fikk de også beskjed om at det ble sett på som en pårørendesykdom. Det har hun i ettertid erfart at stemmer.

– En ting er at du står oppi en sorg, og når du får alt det andre rundt deg føler du bare at veggene raser mot deg.

Stig var 58 år da han fikk diagnosen. Barbro forteller at det å leve med en som har en slik sykdom er en utfordring for familien.

– I begynnelsen gikk det forså vidt veldig greit, men når en som står deg nært ikke husker hvem du er eller hvem han er selv, da er det tøft. Det var ikke lett.

Andre utfordringer for unge

Stig var ikke pensjonist. Han så på seg selv som yrkesaktiv da sykdommen rammet. I en digital verden hvor det meste er basert på en kodebrikke og passord, ble hverdagslige gjøremål en utfordring. – Stig husket ikke sine passord.

– Det er sånne små bagateller vi egentlig ikke tenker på. Det å plutselig ikke klare å finne veien hjem etter en løpetur gjorde livet enda tøffere for Stig. Han ble veldig deprimert. Det er tøft når den du har levd med i 38 år, ikke husker noen ting av et liv. Ikke husker sine egne barn, vet ikke hvem jeg er, og kan sitte ved siden av deg og si «Si meg, hvem er du?».

I fjor skrev Stavanger kommune under en samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for å jobbe for at Stavanger by skal bli mer demensvennlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *