Beltekontroll på buss

Bilbelte liten

Statens vegvesen har lenge lagt fokus på bruk av setebelte på buss. Fremdeles er det ikke alle som bruker det, og i går var det kontroll flere steder i Region Vest.

 
Bilbelte stor  
SETEBELTE: Det er på rutebussene folk ofte glemmer beltet.  
Av: Kristine Korneliussen og Helen Greig King  

Dato: 12.03.2019

Høsten 2016 kom det en ny regel om bruken av setebelte på buss, og Statens vegvesen var aktive med kontroller. Siden den tid har det vært færre kontroller, og flere glemmer å ta på seg setebeltet. Derfor har Statens vegvesen igjen lagt stort fokus på å øke bruken, og i går holdt de kontroll i Region Vest. Det var totalt 20 forskjellige kontrollsteder med rundt 190 kontrollører.

– Målet vårt i dag er å sette fokus på beltebruken i buss. Det viser seg at de som ikke bruker belte i buss ofte har glemt det. Derfor har vi så mange kontrollører ute i dag og vi har gitt beskjed om det i media i forkant, sier Kenneth Holm Vestby fra Statens vegvesen.

 
Det blir glemt
 

Dersom ekstra sikkerhet på bussen ikke er grunn nok til å bruke setebelte vil det også koste hvis man blir tatt under kontroll. Da kan man få en gebyr på 1500kr. Fremdeles er det ikke alle busser som har setebelte, men regelverket sier at på busser med belte skal det brukes. 

– Er det setebelte på bussen så skal du bruke det, slik er regelverket. Spesielt på busser som går utenfor by-området er det påbudt å bruke belte, sier Vestby.

Det er fremdeles ikke alle som bruker setebelte, selv når det er tilgengelig på bussen.

– Jeg bruker sjeldent setebelte, det kommer litt an på om bussen har det. Men når det er belte på bussen så har det blitt en vanesak at jeg ikke gjør det, det er kanskje litt dumt men det har bare blitt sånn egentlig, sier studenten Can Kucukoglu.

Noen bruker derimot setebelte dersom det blir tydelig opplyst om det, men på rutebusser blir det fremdeles lite brukt. Det er også flere rutebusser utstyrt med klistermerker og plakater som minner folk på å bruke setebeltet.

– Jeg bruker belte, hvertfall på de bussene som har belte, gjerne hvis jeg tar flybussen som pleier å opplyse om det. Men i vanlig rutebusser vet jeg ikke om det finnes en gang, så da bruker jeg det ikke, sier Thomas Hoøy, drifts- og utviklingsleder på SiS Kafé.

 
Vanesak
 

Å bruke setebelte i bil skjer for mange automatisk, mens samme vane er sjelden på buss.

 
– Det er på en måte bare det jeg er vandt med. Jeg har egentlig aldri brukt så mye belte på buss, mens i bilen så har vi blitt lært opp til det, sier studenten Silje Carlsen.

Selv om det er flere som sier de ikke bruker setebelte i buss var det gode resultater under dagens kontroll. Vestby forteller at det ikke er noen tatt uten setebelte så langt. Dette mener han er fordi de informerte om kontrollen i forveien og folk har da vært ekstra oppmerksom på bruk av setebelte.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *