– Lær kidsa koding

Barn i ni- og tolvårsalderen begynner med koding. I helgen arrangerte Stavanger Universitetssjukehus kodekurs for de ansatte sine barn.

Lær kidsa koding stort
KODING: Victor Vikström klargjører mikrobiten for et slag stein-saks-papir. 
Foto: Astrid Rødland

Av: Tollef Jacobsen

Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) var organisasjonen som ordnet med kurset. Ett av barna tilstede var Victor Vikström (12). Han drømmer om å bli spillutvikler. Solveig Hammonds fra Tekna håper imidlertid at kurset kan hjelpe barn og unge til å tenke på en mer teknisk retning når de skal velge studieretning når den tid kommer.

Begynner tidlig  

Hammonds og Tekna hadde i forkant bedt barna om å ta med Chromebooks eller andre bærbare PC-er, da de trengte dette til programmeringen. De startet dagen med å gi barna en enkel kodeoppgave: få en mikrobit til å vinne i et slag stein-saks-papir mot en forelder. Selv om seieren kunne bli tilfeldig, tok det tid før man fikk det til. Victor slo allikevel Utsnitts fotograf på første forsøk.

– Man programmerer mikrobiten med blokkprogrammering eller JavaScript, så gjør den det som vi har programmert den til, sier Victor ivrig. Han snur på PC-en og peker og forklarer engasjert for å vise hva han har gjort.

Tekna har stillet opp for lignende samlinger før, men har aldri opplevd et så godt oppmøte av barn som det var på lørdag. Over 20 barn var tilstede. Antageligvis er dette fordi det tidligere bare har vært for medlemmer, men denne gangen var det åpent for alle å delta på. Alle trenger digital kompetanse 

Alle trenger digital kompetanse

Hammonds har erfart at det lønner seg å la barna bare begynne å jobbe, så går det lett for seg etterpå. Selv om ikke alle barn trenger koding, så trenger alle å ha erfaring med digitale verktøy. Det gir også barna en forståelse for hvordan for eksempel applikasjoner og spill de bruker i dagliglivet fungerer.

Konstituert IKT-sjef ved SUS, Håkon Brydøy, mener at det er bra at Tekna gjør dette arbeidet for barn. Han ser ikke noen grunn til at dette ikke burde innføres i skolen også. Ettersom ungene instrueres til å drive med fotball fra tidlig alder, hvorfor ikke også koding?

– Dette bør være et obligatorisk læringsmål, slik at det ikke blir drevet av enkeltlæreres begeistring. Det er fremtidens Apple-utviklere vi ser her, avslutter Brydøy.

Hammonds legger til at Tekna begynner i det små, så bygges det på etter hvert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *