P-piller påvirker psyken

Marthine Klokk Fredriksen ble deprimert og sluttet med p-pillene. Hun er ikke alene. En undersøkelse viser at p-piller påvirker adferd og sinnstilstand.

 
P pille Marthine stor  
SMILER NÅ: Marthine Klokk Fredriksen har en tung periode bak seg. FOTO: Luisa Pinzo.  
Av: Andrea D. Johansen
 
Dato: 14.03.2019

Neuroscience Tyskland har funnet at kvinners vurderingsevne kan svekkes ved bruk av p-piller. Studien viser også at hormonpreparater som p-piller kan endre atferden til kvinner, og gjøre det vanskeligere å tolke andres følelser. Prevensjonsmiddelet tar bort følelsesspekterets topper og bunner. Dette er noe Marthine Klokk Fredriksen følte på kroppen.

– Jeg ble deprimert, som ga meg tanker jeg ikke hadde hatt før, sier Klokk Fredriksen.

 
Ødelagt ungdomstid
 
Som deprimert 14-åring endret mye seg. P-pillene endret personligheten hennes, og hun ble isolert. Klokk Pedersen var vant til en aktiv hverdag, og gode karakterer på skolen.

– Jeg hatet meg selv, og jeg trodde at alle andre gjorde det også, sier hun.

 
Kritisk til studien
 
Helsesykepleier Ingrid Andreassen mener studien er alvorlig, men er kritisk til hvor få testpersoner som er med. Hun har mange års erfaring med ungdom og prevensjon via Helsestasjon for ungdom i Stavanger.

– Jeg vil ikke fraråde jenter å bruke p-piller på tross av undersøkelsen. Tenk så mange uønskede graviditeter det kan bli, sier Andreassen.

Avbrøt prevensjonen

Klokk Fredriksen valgte å slutte på p-pillene etter at moren ble bekymret for psyken hennes. Flere opplevde henne som et annet menneske.

– Jeg orket ikke ha det slik. Da jeg sluttet på pillene merket jeg den store forskjellen, og ble meg selv igjen, sier hun.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *