Erna Solberg med uriktig påstand

Nei, Norge tar ikke inn flest kvoteflyktninger per innbygger i Europa, slik Erna Solberg påstår.

Av: Monika Skinnemoen, Toralf Larsen Vallestad og Anna Sørmarken Vestly

Skrevet 03.10.2019

Ifølge en artikkel fra Dagbladet 2. september i år kommer Statsminister Erna Solberg med et utsagn som ikke stemmer.

Hun hevder at i Norge “henter vi flere kvoteflyktninger per innbygger enn noe annet europeisk land”. Dette uttalte hun først til Aftenposten.

Dette har Utsnitt sjekket, og det viser seg at Statsministeren ikke kommer med reelle tall. I realiteten er Norge langt fra best, og befinner seg faktisk i den nedre halvdelen. Tall fra 2018 viser at vi i fjor kun tok inn 0,05 kvoteflyktninger per innbygger, mens Kypros tar inn så mange som 0,85 kvoteflyktninger per innbygger. Også blant land som Norge lett kan sammenlignes med, som Sverige og Tyskland, kommer vi langt dårligere ut.

I denne tabellen kan du se at det er Kypros som tar inn flest kvoteflyktninger per innbygger, ikke Norge.

Metode for faktasjekk

For å faktasjekke utsagnet har vi sett på tall fra Eurostat, som er EU sitt Lasstatistikkontor, og er underlagt Europakommisjonen. Eurostat fører statistikk for 33 europeiske land.

Vi har sett på populasjonen til land i Europa i 2018, og funnet hvor mange kvoteflyktninger hvert land tok inn samme år. Videre har vi regnet ut forholdet mellom disse tallene, altså hvor mange kvoteflyktninger hvert av landene tar inn per innbygger.

Resultatet kan du se i tabellen under.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *