– Tenk kritisk, sjekk fakta

Vi blir alle eksponert for falske nyheter. Medietilsynet finner at mange ikke sjekker sakene videre.

Internett og media har blitt en stor del av unges hverdag. Foto: Tonje Thorstad Kildal

Av: Tonje Thorstad Kildal og Iselin W. Vårøy

I februar publiserte Medietilsynet en rapport om unges medievaner. Rapporten viser blant annet at unge er klar over at de blir utsatt for falske nyheter. I aldersgruppen 13-18 sier to av tre at de mistenker at nyheter de leser er falske. Likevel er det bare noen få som faktisk sjekker saken videre.

– Unge er klar over at de kan eksponeres for falske nyheter. De må lære metoder for å kunne faktasjekke saker, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

I rapporten kommer det fram at jenter sjekker sakene mer og grundigere enn gutter. Medietilsynet mener kildekritikk bør få bedre plass i undervisningen. Og at det bør skje i tidlig alder. Mer kildekritikk krever økt kompetanse blant lærere.

Kritisk tenking

Ved St. Olavs videregående skole i Stavanger tilbys et eget fag om kildekritikk og kritisk tenking. Til nå er undervisningen kun for èn klasse, og bare en time i uken. Lektoren Line Noer Borrevik ved St. Olav mener undervisningen burde vært obligatorisk for alle, og at det burde begynne tidligere enn videregående.

– Når de er ferdige med et år spør vi dem hva de synes. De svarer unisont at alle burde ha dette faget. De får ikke noe karakter i faget, men de kommer og de elsker det. Jeg er helt overbevist om at dette er noe alle burde ha, sier Line N. Borrevik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *