Vi blir alle eksponert for falske nyheter. Medietilsynet finner at mange ikke sjekker sakene videre.
Av: Tonje Thorstad Kildal og Iselin W. Vårøy
I februar publiserte Medietilsynet en rapport om unges medievaner. Rapporten viser blant annet at unge er klar over at de blir utsatt for falske nyheter. I aldersgruppen 13-18 sier to av tre at de mistenker at nyheter de leser er falske. Likevel er det bare noen få som faktisk sjekker saken videre.
– Unge er klar over at de kan eksponeres for falske nyheter. De må lære metoder for å kunne faktasjekke saker, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
I rapporten kommer det fram at jenter sjekker sakene mer og grundigere enn gutter. Medietilsynet mener kildekritikk bør få bedre plass i undervisningen. Og at det bør skje i tidlig alder. Mer kildekritikk krever økt kompetanse blant lærere.
Kritisk tenking
Ved St. Olavs videregående skole i Stavanger tilbys et eget fag om kildekritikk og kritisk tenking. Til nå er undervisningen kun for èn klasse, og bare en time i uken. Lektoren Line Noer Borrevik ved St. Olav mener undervisningen burde vært obligatorisk for alle, og at det burde begynne tidligere enn videregående.
– Når de er ferdige med et år spør vi dem hva de synes. De svarer unisont at alle burde ha dette faget. De får ikke noe karakter i faget, men de kommer og de elsker det. Jeg er helt overbevist om at dette er noe alle burde ha, sier Line N. Borrevik.