Søndag ettermiddag samlet rundt 2000 kvinner og menn seg for å markere kvinnedagen. I det årlige 8. mars-toget var det stort engasjement om kampen for likestilling. Likevel var det uenigheter om hva som regnes som en kvinnesak.
Av Eli Cleve
Randi Mobek, styremedlem i kvinnegruppa Ottar kjemper for «sekstimers -dagen».
– Det er en løsning for å få heve kvinnelønnen. Sekstimers dagen er en måte å organisere samfunnet på. Slik at folk ikke jobber seg i hel. Vi trenger faktisk å dele på arbeidet. Vi trenger å unngå arbeidsledighet. og da må vi dele litt på arbeidstiden, slik at sekstimersdagen kan være løsningen på utrolig mange samfunns-temaer, sier Randi Mobek.
Ikke en «kvinne-sak»
Else Karin Bjørheim, styremedlem i Høyres studenter gikk under parolen «Verden vinner med utdanning til alle kvinner». Hun mener «seks dagers-saken» er en sak som ikke har noe med kvinnedagen å gjøre.
– Jeg synes 8. mars skal være mer tverrpolitisk, og jeg synes det er en venstre side sak. Det er ikke en sak som jeg kan stille meg bak. Men jeg er veldig enig i andre delen av den parolen. Nei til ufrivillig deltid. Men jeg synes det blir dumt at det og handler om sekstimers dagen. Det er ikke en kvinnesak!
Mìmir Kristjànsson, politiker og Farmen kjendis, gikk under parolen «Ja til seks timers dagen».
– Mange har en ide om at vi må jobbe mer og mer. Problemet er at det er mange som ikke orker eller klarer å jobbe bånn pinne, åtte timer, hver dag. Mange damer jobber deltid, selv om de vil jobber mer. Dette er fordi det ikke finnes jobber. Så vi burde vært bedre til å dele på arbeidet, sier Mìmir Kristjànsson.
Høyre og venstreside feministene i samme tog.
Høyre-siden av kvinnekampen er altså uenig med venstre siden. Høyresidefeminismen mener seks timers dagen ikke har noe med kvinnekampen å gjøre. De er også uenig i «stryk sex kjøpsloven», som venstresiden kjemper for.