Selvkjørende buss til Storhaug

I 2018 kunne du ta selvkjørende buss på Forus. Snart kan du kanskje ta selvkjørende buss i Østre bydel.

Kolumbus håper de selvkjørende bussene er på veiene igjen til høsten. Foto: Elisabeth Tønnesen

Av: Ninnie Therese Rogne Nilsen


 – Nå kan vi bruke det vi har lært i det forrige prosjektet, som ble avsluttet i 2018. Teknologien har ikke kommet veldig mye lenger, men langt nok til at vi har nytte av å teste den igjen, sier Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef i Kolumbus.

Kolumbus ser nå på Stavanger Øst som aktuelt for testing av bussene.

-Det er mulig vi må gjøre noen endringer i gatebildet, sier Skundberg. -Men vi vil vurdere andre traseer dersom det blir vanskelig å gjennomføre.

-Vi vil og å se om folk lar bilen stå til fordel for kollektivtransporten, sier Skundberg.  – Vi tror bussen kan ha god effekt og positiv innvirkning i Østre bydel både for dem som bor og jobber der.

Kolumbus har ambisjoner om å ha alt klart til høsten.

Nasjonal standard

Målet med prosjektet er å teste ut autonome kjøretøy i et urbant område. Den nye teknologien skal testes i norsk klima og på norske veier, og de funnene som blir gjort i Stavanger skal brukes for å skape en standard for nye prosjekter i Norge.

Prosessen videre er i første omgang å avklare hvilken rutetrasé bussene skal settes inn i. Også veidirektoratet må gi tillatelse til testing i det aktuelle området. Deretter må det skrives kontrakt med leverandøren av teknologien.

Tirsdag presenterte Skundberg prosjektet for kommunalutvalget i Stavanger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *