Rett i magen fra hagen

Hvor mat kommer fra vet elever ved Lassa skole. Onsdag fikk de og vite hvordan den kan tilberedes, og hvordan overskuddsmat blir kjempegod.

Elever på Lassa skole lærer hvor mat kommer fra og hvordan man lager sunn mat. Foto: Mikael Årrestad Stave

Av Eli Cleve

«Fra hage til mage» lærer barn å bli «matreddere». Men ikke hvilken som helst mat. Fra hage til mage bruker grønnlista fisk og skalldyr. De har også et brennende engasjement for matsvinn. En avtale med en Coop butikk gjør at de får overskuddsmat. For eksempel frukt og grønt som butikken ellers hadde kastet. Perry Sunde, kokk og allmenn-praktiker, engasjerte barna på Lassa med å la de kutte, rense og smake på nye ting.

-Barn i dag bruker ikke så mye tid på mat. De drar på andre aktiviteter. Vi gjør dette for å skape matglede, og for at ungene skal få en mestringsfølelse, sier Sunde.

Spiser tross alt sunnere

Barn spiser sunnere nå enn før. Nasjonal kostholdsundersøkelse, gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har funnet at kostholdet til fire-åringer i Norge i stor grad er i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene. Men, inntaket av frukt og grønnsaker er lavt.

Barn på Lassa barneskole lærer å lage sunn mat. Foto: Mikael Årrestad Stave

Ubalanse mellom kaloriforbruk og kaloriinntak

Professor i psykologi, avd. folkehelse, Kolbjørn Brønnvik sier at barn er mye mer fysisk inaktive enn før.

-De senere årene har kostholdet blitt mye dårligere, og det er ingen tvil om at det er ubalanse mellom kaloriforbruk og kaloriinntak. Vi har prøvd å innføre skolemat, men det ble ikke vedtatt. Det hadde sikret at barna hadde fått den næringen de trenger, sier Brønnvik.

«Fra hage til mage» lærte elevene å lage Pinnebrød. Foto: Mikael Årrestad Stave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *