Over én halv million har sett showene til tross for stengte dører

Akvariet i Bergen ønsket å holde folk engasjerte mens portene var stengt, og ut ifra seertallene på direktesendingene kan man trygt si at de klarte det.

– Vi var tidlig ute med å sende direkte fra dyrenes treninger. Det var superenkelt, og vi brukte kun mobilkamera for å filme, sier direktør for akvariet Aslak Sverdrup.

Ideen om direktesendinger kom fra en på kontoret idet anlegget ble stengt ned for kunder. Akvariet ble omtalt av NRK som de første som begynte å sende direkte fra sine anlegg på Facebook. 

Sverdrup avslører at de totalt på sendingene sine har hatt i overkant av 500.000 seere. Dette er utenom de som har sett sendingene i opptak. Teller man med dem er nok tallet betydelig høyere.

For Akvariet var dette en mulighet til å holde både voksne og unge engasjerte i havet og havets skapninger selv om portene var stengt.

Men nå som de er åpnet igjen håper Sverdrup at folk heller tar turen til Akvariet for å få med seg showene.

Direktør for Akvariet Aslak Sverdrup er glad for å endelig kunne åpne igjen. Han ser lyst på tiden framover.

Én tredel av vanlig inntekt

Selv om Akvariet nå har åpnet dørene igjen er de ikke tilbake i helt normal drift.

– Det har tatt seg sakte men sikkert opp siden vi startet i april. Men det har vært stille det er ikke til å legge skjul på. Vi har nok i snitt rundt én tredel av det vi pleier i besøkende og inntekt. Noen dager er vi oppi rundt 50 prosent, mens noen dager helt nede mot 20 prosent, innrømmer Sverdrup.

Han legger til at det uten tvil er i helgene de har flest besøkende.

I helgen som var hadde de for første gang på en stund gode besøkstall

– Når det gjelder helgen som nettopp var hadde vi 827 besøkende på lørdag. Litt færre enn på samme dagen i fjor. Da hadde vi omkring 1.000, men uansett ett veldig bra antall. På søndag gikk det veldig bra sammenlignet med fjoråret. Nå hadde vi 670 besøkende og i fjor 630 besøkende. Det var første dagen vi kjente på at dette faktisk går greit, sier Sverdrup positivt.

Siden Akvariet åpnet igjen har det vært enveiskjørt, altså at kundene må gå gjennom anlegget i en oppmerket retning, men dette har vist seg ikke å funke. Dermed skal de nå heller innføre høyreregel inne på anlegget.

– Folk må ta byen i bruk

Sverdrup er svært positiv til Erna Solbergs hjemmesommer, men han er klar på at om det skal bli suksess må folk nordmenn gjøre én ting.

– Folk må ta byen i bruk. Vi ønsker selvfølgelig at de som er her i sommer skal besøke oss, men vi håper også at de skal ta i bruk andre aktiviteter og restauranter. Alle er avhengig av at vi tar landet i bruk på en skikkelig måte. Dette ansvaret hviler på alle. De som blir i Bergen, de som reiser fra andre steder til oss. Også om vi reiser til andre steder må vi holde landet i gang. Vi må få i gang servicenæringen. Hvis ikke vi gjør det vil vi antagelig se et konkursras i framtiden, og det spesielt i turistbransjen. 

Oppfordringen kommer også på bakgrunn av at det nå trolig ikke vil være i nærheten av samme antall turister fra andre land.

Sett bort ifra dette ser Akvariet allerede nå en oppadgående kurve noe som Sverdrup er svært positiv til. Men igjen presiserer han hvor avhengig de er av at nordmenn tar dem og andre i bruk.

– Vi skjønner at folk er permittert og at det går utover privatøkonomien til enkelte. Men det er en form for dominoeffekt som vil få ting opp å gå igjen. Man må bruke penger for å arbeidsplassene i gang, man må altså ta i bruk restauranter, man må reise og man må kjøpe serviceaktiviteter. Om ikke vil man få en motsatt dominoeffekt hvor konkursene bare vil stå i kø, legger Sverdrup til.

Én ny installasjon på plass

Det er foreløpig én pingvin som har klekket, og allerede neste uke forventes det at enda flere bryter ut av eggene sine. Det som er spesielt i år er at det totalt er hele 17 egg, noe som Sverdrup beskriver som helt sinnsykt.

Totalt er det 17 pingvin-egg i årets kull. Til nå har én klekket og neste forventes å klekke i løpet av uken.

– De trivdes godt, det er det ingen tvil om, sier han og ler litt.

Noe som også er nytt før årets sommer er tre som Sverdrup klarte å kuppe mens de ryddet søppel ute på Sotra.

– På tirsdag var vi og plukket plast i en vik på Sotra. I den viken fant vi et tre som var pyntet av havet, rett og slett pyntet av plast. Det treet klarte jeg å kuppe en av de største delene på. Vi tenker å lage en liten installasjon her for å vise hvor markabelt det faktisk er, understreker Sverdrup.

Treet ble funnet i en vik på Sotra og skal bli en ny installasjon på akvariet.

Han legger til at treet var helt dekket da de fant det, og at de har tatt av en del plast fra treet. Treet blir foreløpig omtalt som et plast-tre av direktøren.

Utenom dette forteller han at Akvariet hele tiden jobber for å fornye seg for publikum, og levere et bra produkt. Målet deres er hele veien å gi folk en god og lærerik opplevelse, og kanskje til og med at man går ut derfra med et smil om munnen.

– Vi gjør også det vi kan for at folk skal opprettholde retningslinjene når de er hos oss. Vi har det overordnede ansvaret, samtidig som det hviler et ansvar på hver enkelt siden vi ikke har kapasitet til å passe på hver eneste person som er på besøk, sier Sverdrup og fortsetter.

– Dette gjør at vi hele tiden prøver å informere våre besøkende om å holde avstand og å vaske hendene nøye. Når vi informerer prøver vi å opprettholde en liten sjargong rundt det hele, så vi sier for eksempel at folk må vaske loffene og at de må holde ett vingespenns avstand til hverandre. Dette syns barna er morsomt og det får foreldrene til å humre litt.

Uungåelige utgifter

I perioden Akvariet har holdt stengt måtte de gjøre det de kunne for å holde kostnadene nede. Dette førte til flere permitteringer, og at de måtte kutte noen tjenester som de normalt har.

De kuttet alt de kunne kutte, men ett sted som Akvariet klarer å nærme seg null på kostnadssiden.

– Vi har veldig mange uungåelige kostnader. Vi kan ikke bare skru av lyset og stenge helt ned. Strømutgiftene for oss er like om vi har besøkende eller ikke. Det må være varme for dyrene og pumpene må gå, påpeker Sverdrup.

– Dyrene trenger like mye mat, pleie, velferd og trening. Vi må også ha en rekke ansatte på jobb for å kunne følge opp dyrenes trening. Vi har gjort det vi kan for å holde kostnadene til et minimum, legger han til.

Dette har gjør at de hele tiden ser etter billigere måter å drive anlegget på. De kjøper spriten rett fra leverandøren, og blander den rene spriten med glykol selv. Sverdrup estimerer at de nok har spart noen ti tusen kroner på denne løsningen.

De har også fått hjelp med dekningen av dyrenes fòr.

– Vi har fått gratis fòr for rundt 60.000 av en leverandør som rett og slett bare gjerne ønsket å bidra, opplyser Sverdrup.

Akvariet har nå blitt innlemmet i den nasjonale kontantstøtteordningen fra kulturdepartementet. Uten at de vet detaljene i denne pakken enda, forteller Sverdrup at det var avgjørende for at de skal klare å drifte Akvariet gjennom sommeren.

I skrivende stund er de fleste tilbake i 100 prosent jobb på akvariet, og de som er permittert er minimum permittert 50 prosent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *