Koronaviruset hindrer mange utenlandske sesongarbeidere å ta arbeid i Olav Oplands jordbæråkre. Bærsesong blir det likevel.
Junisola skinner over åkrene jordbærbonden Olav Opland. I åkeren ser sesongen ut til å bli fin. I administrasjonen har den vært kaotisk før den allerede har begynt.
Opland har tidligere vært i stor grad avhengig av utenlandske sesongarbeidere. På grunn av koronaviruset og reiserestriksjoner har dette vist seg å være problematisk.
– Når jordbærsesongen starter, så har jeg normalt sett hatt 80 litauere i plukking og administrering av plukkinga, men i år så håper vi vi får i tak i 60, og så fyller vi på med 40 norske ungdommer for å erstatte de 20.
Opland bruker som regel de samme arbeiderne til sesongarbeidere hvert år.
– Det er bare nye folk, og det blir litt slitsomt økonomisk. Det er ikke like effektivt som de som er vandt til å være her i jobbene vi tilbyr.
Vanskeligere å få sommerjobb i år
Som alt annet i samfunnet, har koronaviruset også satt sine spor i antall sommerjobber tilgjengelig. Seniorrådgiver i NAV, Johannes Sørbø, sier at tallene fra i år sammenlignet med året før, viser svakere utvikling i antall sommerjobber.
– Det er liten tvil om at det er mer krevende å få sommerjobb i år, når både ledigheten er høy og mange av næringene som normalt trenger folk nå sliter, sier Sørbø.
Som et plaster på såret, har det derimot nå åpnet seg 40 nye muligheter hos jordbærbonden på Byneset.
– Det som drar i andre retningen er vel jordbruk og andre som bruker mye arbeidsinnvandrere, men det fanges ikke opp i disse tallene, sier seniorrådgiveren i NAV.
Dette gjenspeiles også i mailinnboksen til Opland:
– I år har det vært vanvittig etterspørsel av jobber fra norsk ungdom. Mange har tatt kontakt direkte og alle får en sjanse.
Det Opland frykter mest er at den norske ungdommen ikke vil være like motivert til arbeidet som litauerne de bruker å ansette er. Derfor ansetter de dobbelt opp med ungdom enn det de mister i utenlandsk arbeidskraft.
– Som regel tjener litauerne godt med tanke på økonomien i hjemlandet, og derfor er de ekstra motivert til å jobbe hardt. Ungdommen i Norge kan stereotypisk være mindre motivert og tar opp mobilen dersom de blir slitne.
– Blir et fint jordbærår
Jordbærbonden ser lyst på sesongen som ligger rett rundt hjørnet.
– Så langt ser det ganske greit ut. Hvis vi får en veldig bra juni, som det ser ut til nå, blir ikke sesongen senere enn vi først antok. Jeg tipper vi er i gang til 15. juli, sier Opland.
Det er vanskelig å sammenligne med fjoråret, mener bonden. I fjor var prisene lave, og arbeidskraften annerledes enn den vil bli.
– Jeg tror ikke det blir et toppår, men sånn gjennomsnittsesong. Det er noen åkre som ser veldig bra ut, og noen som har litt vinterskader, sier Opland.
Akkurat når jordbærene er klare til kjøp er væravhengig, ifølge Opland.
– Jeg håper at om fem uker at vi er klar for plukking. Hvis det blir godvær i juni, som det er meldt, så kan det bli tidligere, men jeg håper på noen gråværsdager innimellom, sier jordbærbonden.