Rydder Ladestien for plast: – Vi finner grillutstyr fra familier på tur

Fredag var verdens miljøverndag. For mange er det en dag som går i glemmeboka. Men en gruppe mennesker samlet seg lørdag for å rydde en av Trondheims mest besøkte tursti.

Det er lørdag formiddag og fuglene kvitrer. Langs sjøkanten ved ladestien er det mange fjærkre som flyr rundt de mange turgåerne. Naturvernforbundet i Trøndelag har utstyrt seg med søppelposer og hansker for å sikre seg at fuglene og naturen ikke skal la seg skade.

Hanne er en av de som frivillig er med å plukke søppel. Hun har vært med flere ganger før på slike arrangement fra Naturvernforbundet. 

– Det er viktig å bidra og sette fokus på det. Jeg hadde ikke noe annet på planen i dag, så da kunne jeg like godt bli med her, sier hun.

For Hanne er miljøvern en viktig del av livet hennes:

– Det er en stor del av hvordan man kobler av og slapper av. Jeg bruker naturen mye på fritiden og har gjerne lyst til at naturen skal være en mulighet til å slappe av og få opplevelser også i framtiden, og at det ikke blir ødelagt for både oss mennesker og dyr.

Prosjektleder i Naturnvernforbundet i Trøndelag, Marina Grøtz, er den som står bak arrangementet. Hun har flere ganger vært med på slike tiltak, og synes de er nødvendige for naturen.

– Jeg føler det er viktig at vi tar ansvaret vårt og plukker opp. Jeg synes også at det ser ikke fint ut heller, når man går i naturen også henger det en hundepose her og en plastflaske der, sier hun.

NÆRE NATUREN: Stian Kjær og prosjektleder
i naturvernforbundet i Trondheim, Marina Gørtz, er glade for at folk stiller opp.

Populært turområde

For de som er kjent i Trondheim, så er Ladestien en tur som mange har gått. Å samles langs havkanten og ta fram engangsgrillen og kullsyredrikker når sola kommer fram er det flere som gjør. Dessverre kommer dette også fram i søppelfunnet til gruppa. 

– For det meste har jeg funnet noe pant i dag, men mye grillsøppel, hvis vi kan kalle det det, som er lagt igjen. Pølse- og baconpakker. I områder som dette her er det mye slikt, sier Hanne.                                    

Valget av ryddeplass er altså ikke tilfeldig, mener Grøtz. 

– Det er mye forsøpling, spesielt her ved sjøen, som fuglene og andre dyr kan få i seg. Vi vet jo at det er så mange fugler, spesielt sjøfugler, som har fått i seg plast som man har funnet i magen. Også i hvaler, sel, fisk og andre dyr, sier hun.

For Kine Høiby er det første gang hun er med på et slikt søppelplukkeprosjekt.

– Jeg synes det er et fint initiativ, jeg hadde lyst til å være med å rydde og holde det rent og fint i Trondheim, sier hun. 

– Det betyr mye. Det er en av de tingene jeg bryr meg mest om, egentlig. Jeg synes det er fint å være med å gjøre litt, sier Kine.

FØRSTE GANG: Kine Høiby er med Naturvernforbundet og plukker søppel for første gang på arrangement. 

Plastbriller

For prosjektleder er arrangementet til ære for verdens miljøverndag. 

– Jeg håper at man tar den dagen og tenker litt ekstra på hva man gjør for å bevare miljøet og naturen. 

Selv om det kan virke fælt å si at de som forsøpler er hovedproblemet, er det vanskelig å merke dem som ondsinnet, mener Kine Høiby. 

– Jeg tror ikke de helt tenker over at det er noen som må rydde, ellers så blir det liggende. Jeg tror ikke folk unngår å rydde fordi de er slemme, men fordi de bare ikke tenker, sier hun.

Hanne bruker begrepet «plastbriller» om folk som slenger fra seg søppel i naturen.

– Det vil si at når man ikke legger merke til søppelet fordi man ikke bryr seg. Men når man faktisk tar den ekstra sjekken og ser etter det, så er det faktisk enormt mye søppel i naturen, sier hun.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *