Smittestopp-appen betyr mindre og mindre for hver dag som går.

Den nye Smittestopp-appen har så langt hatt lite effekt. Folkehelseinstituttet mener dette skyldes lave smittetall. 

For noen uker siden var den i sentrum av en kraftig samfunnsdebatt. Smittestopp-appen var enten det beste du kunne laste ned, eller det verste. Nå er det nærmest stille. 

I et seminar hos Norges Tekniske Vitenskapsakademi forteller prosjektleder for Smittestopp-appen og fungerende assisterende direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), Gun Peggy Strømstad Knudsen, at selv om hele 1,5 millioner har lastet ned appen, har det ikke vært mye aktivitet i de siste ukene. Det vil si at alle som lastet den ned, gjorde det tett etter lanseringen. 

I en tid hvor usikkerheten var stor, var ideen fantastisk. Likevel har smittespredningen endret seg mye over de siste månedene. Appen ble lansert 16. april, mens smitten var på sitt største sent i mars.

– Vi startet på et tidspunkt hvor smitten allerede var veldig lav. Derfor er også erfaringene vi har gjort oss få, sier Strømstad Knudsen. 

Lite resultater fra prøvekommuner

Kommunene Trondheim, Tromsø og Drammen ble valgt ut som prøvekommuner for varslinger i Smittestopp-appen. Det vil si at dersom du er innen to meters avstand til en smittet person i over 15 minutter, vil du får melding fra FHI.

De tre kommunene er relativt store, og Strømstad Knudsen kan ikke si noe om hvor mange i hver enkelt kommune som har blitt varslet i denne perioden.

– Hovedkonklusjonen er at det er 70 personer som har blitt smittet i disse tre kommunene. 22 av disse hadde appen og ble varslet, sier hun.

Hun forteller videre:

– Det er så lave tall at vi kan hverken sammenligne eller trekke konklusjoner. 

Usikker framtid

Både framtiden for viruset og appen er usikker, men det som er sikkert er at de går hånd i hånd. Dersom korona skulle forsvunnet fullt og helt, vil vi ikke lenger har bruk for en app som skal spore smitten.

Derfor går Folkehelseinstituttet og appen nå inn i en tid med planlegging. 

– Det er vanskelig å spå framtiden. Det er en utfordring i å se hvordan vi kan jobbe med tilpassing og endringer i hvordan vi bruker appen. Vi vil gjerne kunne justere den, sier Strømstad Knudsen. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *