Koronakrisen gir Ulriken Eagles nytt gulv i rekordfart

Formann i Ulriken Eagles Basketball Arild Buen er lykkelig over at kommunen nå endelig fikser på hallen.

Det er ikke mye positivt å trekke ut av koronakrisen, men takket være viruset får nå Landåshallen nytt gulv tidligere enn planlagt. Andre kommunale prosjekter blir også framskyndet.

Tekst og foto: Sebastian Waage Mossestad

Nå som koronapandemien herjer i Norge og de fleste holder seg innendørs i egne hjem, står de fleste idrettsanlegg tomme. Dette har gitt kommunen en unik mulighet til å framskynde prosjekter som egentlig skulle vært gjort ved senere tidspunkt. Et eksempel på dette er Landåshallen.

For brukerne av hallen har en oppgradering vært et stort ønske i mange år. De har spilt i en hall som har gått ut på dato for lengst. Hallen har hatt et slitt gulv, et utdatert ventilasjonsanlegg og til tider har det vært så store lekkasjer fra taket at det virket som det regnet inne.

– Det har i mange år nå vært et ønske og en nødvendighet å få gjort noe med det, sier formann i Ulriken Eagles Basketball Arild Buen.

Buen, som selv spilte i Ulriken under storhetstiden, er noe oppgitt over at det har tatt så mange år før det har blitt gjort noe i Landåshallen. Samtidig har han også en viss forståelse for at det har blitt sånn. I flere år visste nemlig ikke kommunen om de skulle rive den eller å gi den en oppgradering. 

For Ulriken som har elitelag på damesiden, et herrelag i lavere divisjon og en drøss med yngre lag har det vært en veldig frustrerende prosess.

Det slitte gulvet mangler skikkelig markering flere steder.

Nytt Gulv

For et drøyt år siden ble det endelig bestemt at gulvet skulle byttes. Dette var til stor glede for Buen og resten av hallbrukerne, som i hovedsak er Ulriken Basketball og BHK (Bergen Håndballklubb). De deler hallen ca. 50/50 mellom seg.

Ifølge Buen har det vært en del problemer med gulvet, spesielt de siste årene.

–  Gulvet har vært et problem i mange år, men de siste årene har det bare blitt verre og verre. Dette har gjort hallen til en typisk hjemmearena for brukerne. På banen er det en del deadspots (områder hvor gulvet gir litt etter) hvor ballen ikke stusser så godt. For de daglige brukerne er dette blitt en fordel siden de kjenner til hvor på banen det er slik, sier Buen litt lattermildt.

Ifølge tall fra Bergen kommune er det estimert at i løpet av en uke bruker rett over 2 000 personer hallen. Det gjelder håndball og basketball på kveldstid og diverse skoler, sfo., o.l. på dagtid.

Dette gir en noenlunde pekepinn på den slitasjen gulvet, og hallen har stått overfor i mange år. Samtidig viser det også hvor mange i nærområdet denne hallen er viktig for.

Dette er en av grunnen til at Buen mener at det nå var på tide at det ble gjort noe. Både han og klubben ser veldig fram til hvordan det blir seende ut når oppgraderingene står ferdig. 

– Vi holder på å rive det gamle gulvet nå. Går alt etter planen skal hallen stå klar igjen til bruk i løpet av juni, opplyser byggforvalter i Bergen kommune Roar Carlsen om.

De har startet å rive gulvet i det som skal bli et vaskerom.

Framskynder prosjekter

Ulriken var veldig glad da Carlsen og kollegene i Bergen kommunen kom på banen i fjor og sa at de ville gjøre noe med hallen. Selv om de har vært veldig fram og tilbake rundt hallen tidligere er de nå veldig positive etter hva Buen erfarer.

Slik har taket sett ut før de nå startet oppussingen.

Carlsen forteller at det ville vært vanskelig å gjennomføre dette midt i sesongen til Ulriken og BHK. Men ettersom at koronapandemien inntraff og hallbrukernes sesonger tok en brå slutt, skjedde det endringer. Siden hallen nå uansett står tom ble det bestemt å starte prosjektet før sesongen egentlig skulle vært ferdig.

Det at anleggene nå står tom har gitt kommunen en unik mulighet til å gjøre arbeid som er vanskelig i en ellers fullbooket hverdag.

– De fleste anleggene står tomme nå. Dette gjør at vi har fått satt i gang en del prosjekter tidligere enn planlagt. Gulvet i Landåshallen er et eksempel på dette. Vi har også nå fått anledning til å tappe flere kommunale bassenger slik at vi får gjort vedlikehold på fliser og den slags som er vanskelig å få til ellers, sier driftssjef i Bergen kommune Per Fedje.

Bassengene dette gjelder er Slåtthaug, Stemmemyren, Landås og Åstveit. Fedje nevner også at de fjernet isen på Slåtthaug, som nå i dag ville vært vekke uansett, tidligere enn de vanligvis ville gjort.

Gimle basketball har også utnyttet anledningen til å gjøre vedlikehold i hallen sin. Siden hallen nå uansett står tom, har Gimle herrer 3. divisjon i god dugnadsånd de siste ukene utbedret småfeil rundt om i hallen. De har malt og rengjort garderobene, festlokalet, toalettene og selve hallen. Dette skriver de i et innlegg på sine Facebook sider.

Ikke bare gulvet

Det ble ikke kun gulvet kommunen bestemte seg for å gjøre noe med. Etter de startet prosessen med gulvet kom det også en del andre punkt på blokken.

– Samtidig som gulvet nå rives jobber vi også med å oppgradere ventilasjonen i hele hallen. Takfasaden og vinduene byttet vi tidligere i år, vi har også byttet lysene som var til LED-belysning. Ventilasjonsprosjektet kom som en følge av kombinasjonen av dårlig inneklima og høye energikostnader og de gamle ventilasjonsanleggene hadde for lengst overskredet teknisk levealder ettersom de var fra bygget ble oppført på 60-tallet, innrømmer Carlsen.

Det nye ventilasjonsanlegget er allerede på plass i hallen.

Carlsen legger til at han har stor tro på at Ulriken kommer til å bli veldig fornøyd når arbeidet er ferdig. Han sier også at gulvet som har blitt valgt er valgt ut ifra brukerne av hallen.

At det også nå har blitt fikset på mer enn gulvet ser Buen på som en veldig positiv ting. 

– Nå når det kommer på plass nytt gulv og kanskje til og med noen nye kurver begynner hallen å se veldig bra ut som et treningsanlegg, sier Buen optimistisk.

De slitte kurvene i hallen skal i denne omgang ikke skiftes ut.

Selv om kurvene i hallen nok har sett bedre dager melder Carlsen at de ikke blir byttet i dette prosjektet.

Ny hall?

Oppgraderingene som nå foregår i hallen tror ikke Buen vil ha noe direkte innvirkning på rekrutteringen deres i framtiden.

– Vi har i dag en veldig bra rekruttering i området, så jeg tviler på at dette vil få noe økning med nytt gulv. Jeg tror ikke de yngste tenker så mye over hva slags gulv de springer rundt på. Men jeg tror absolutt det kommer litt frustrasjon når spillerne blir eldre og ting går litt på halv åtte på grunn av fasilitetene, sier Buen.

Ulriken basket har for øyeblikket rett under 400 medlemmer som i hovedsak benytter seg av en hall som kun har én bane. Dette gjør at Ulriken ofte må dele opp banen i minst to saler, og maks fire saler for å åpne for at så mange som mulig får trent.

– Dere er veldig mange som bruker denne hallen. Har det vært et ønske eller snakk om å få bygget ut en ny hall?

– Per i dag har det ikke vært snakk om det. Hva det blir snakk om i framtiden er en annen sak, men det er helt klart at behovet absolutt er der. Selv om Landåshallen er hjemmebanen vår, trener vi litt rundt omkring. Behovet for flere flater å spille på er der, svarer Buen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *