Selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, er kvinnekampen langt fra over. Leder for Sosialistisk ungdom (SU) i Stavanger, Lone Sjo Fredriksen, mener 8. mars er viktig for å sikre at kvinner blir hørt.
av Jonas Hagmansen
– I verdens mest likestilte land blir én av ti kvinner voldtatt i løpet av livet, sier Fredriksen.
Krisesentersekretariatets (KSS) undersøkelse viser at halvparten av disse kvinnene er under 18 år. Det opprører Stavanger SU-lederen. Hun mener kvinnedagen er viktig for å løse problemet.
– Det viktigste vi kan gjøre er å bruke den stemmen vi har. Delta på markeringer som dette og stemme på de partiene som virkelig bryr seg. Vi må sikre at kvinner blir hørt.
Kvinnedagen er viktig for Høyre
For leder i Stavanger Høyre Line Møllerop er dagen viktig. Både for partiet og personlig.
– Kvinnekampen er like viktig i dag som den alltid har vært. Høyre mener for eksempel at pensjon skal deles likt i parforhold. Det er også en viktig dag for å stå i solidaritet med kvinner rundt omkring i verden, sier Høyre-lederen.
Hun skulle ønske partiet hennes var representert under en av parolene, men har forståelse for at det ikke kan være med hvert år.
– Høyre burde absolutt vært på scenen i dag. Men i år ble vi ikke invitert, sier hun.
Annerledes kvinnedag
Markeringen i Byparken hadde færre folk til stede enn normalt. Det tradisjonsrike 8. mars-toget ble avlyst. I år ble det byttet ut med munnbind og én meters avstand.
– Det er langt færre folk en det det ellers ville vært. Men det er veldig fint å være her i dag, sier Leder for Rød Ungdom Even Festervoll.
Han mener det er viktig at menn bryr seg om kvinnedagen.
– Patriarkatet suger for alle, inkludert menn. Det er like viktig at menn tar sykepleierutdanning, som at kvinner skal kunne bære kjeledress.
Sterke taler
Arrangør og SU-medlem Lene Sander Christensen synes markeringen var viktig, og merket talene på kroppen.
– Jeg ble veldig rørt av talene. De var sterke, og satt ord på saken. Det gjorde inntrykk på meg, sier Christensen.