Økende etterspørsel etter vegetarmat i butikkene

Vegetarblogger Mari Hult håper på et bedre tilbud for de som ønsker et grønnere kosthold i fremtiden.

Det er høyere etterspørsel etter vegetarmat i butikkene. Foto: Pål Solli Paulsen.

av Pål Solli Paulsen

De siste åra har det blitt mer satsing på vegetar og plantebasert mat i butikkene. Det tyder også på at flere nordmenn begynner å tenke mer grønt i kostholdet. Før jul gjorde Ipsos en undersøkelse for Orkla og kom fram at andelen veganere og vegetarianere hadde doblet seg i løpet av ett år.

Mari Hult fra Stavanger driver en av landets største og mest leste blogger relatert til vegetarmat. Hun har sett en bedring i tilbudet av vegetarmat generelt.

– Det har blitt bedre. Likevel føler jeg vi fremdeles ligger bak andre land rundt oss, sier Hult.

Mari Hult. Foto: Erik Sæter Jørgensen.

Hun peker på at tilgjengeligheten av vegetarmat i butikkene burde vært bedre.

– Jeg har inntrykk av at plasseringen av vegetarmaten ikke alltid er ideell i dagligvarebutikkene. Mange har det vanskelig med å finne fram. Enkelte ganger opplever jeg også at vegetarproduktene blir plassert sammen med allergiprodukter. Det får det til å assosiere det å være vegetarianer som en sykdom. Noe det selvsagt ikke er, sier hun.

Les også: Suksess for ny bærekraftig butikk i Stavanger

Flere tenker grønt

Men butikkene har også et ansvar for at folk som ønsker et grønnere kosthold, finner det.

– Jeg tror det vil bli lettere for de som er nye som vegetarianere at butikkene også plasserer vegetarproduktene på en måte som gjør det lettere tilgjengelig for folk å velge, sier Hult.

Vegetarbloggeren håper flere tar grønne valg i framtida. Hun synes det er kjekt at det er flere butikker som tar det seriøst, samtidig som at det kommer flere butikker som fokuserer på grønt i regionen. 

Et satsingsområde

Hos Rema Grannes er det også høy etterspørsel på vegetarmat. Kjøpmann Daniel Baardsen Chin sier det er ulike grunner til at butikken fokuserer på vegetarmat.

– For oss er det et satsingsområde. Beliggenheten er veldig avgjørende. Det har mye med at butikken holder til i et område med mange studenter. I tillegg er det et dyrt strøk, sier Baardsen.

Rema 1000 på Grannes satser på vegetarmat. Foto: Pål Solli Paulsen.

Han sier butikken gjør det den kan for å gjøre vegetarproduktene så tilgjengelig som mulig.

– Det er Rema 1000 selv som bestemmer plasseringen av produktene, så akkurat det kan vi ikke gjøre så mye med. Likevel kan vi gjøre noen justeringer, hvis det skulle bli nødvendig.

Baardsen mener at tilbudet for vegetarmat ikke er tilfredsstillende nok, selv om trenden de siste åra er lovende.

– Trenden for vegetarmat går oppover, men jeg syns likevel at tilbudet er for dårlig, sier han.

Kjeden bestemmer

Det er kjeden selv som bestemmer hvor mye de skal satse på et område. Videre er det etterspørselen som styrer hvor mange varer som eventuelt kommer inn.

Men volumet akkurat nå er begrenset på vegetarprodukter.

– Vi følger som oftest med på nyhetsstrømmer og har opplevd at det er veldig mange saker om vegetartilbud. Derfor tar vi det til følge at forbrukere ønsker mer og mer vegetarmat. Men akkurat nå er det ikke så mye at butikkene går «all in» på det, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *