Utgått mat er inn: mer fokus på matsvinn

Tone Byberg har vært opptatt av matsvinn siden ungdomstiden. Én ting hun alltid sjekker er datodisken på butikkene. Denne seksjonen har blitt mer populær, mener hun. 

Butikksjef i Holdbart, Tone Byberg, er stolt over å få jobbe med å redusere matsvinn. Foto: Sikke Kvål.

av Sikke Kvål

– Jeg husker da datodiskene kom. Da var det nesten litt skammelig å se oppi dem. Du fikk kanskje spørsmål om du var fattig. De siste årene, derimot, har nok folk forstått at det kan være lurt å ta en titt, sier Tone Byberg, butikksjef i Holdbart Klepp.

Én stor datodisk

Byberg var med på å starte opp Holdbartbutikken på Klepp. Det er en butikk som kjøper opp varer som egentlig skulle ha blitt kastet av ulike årsaker, for å så selge varene billigere. Holdbart fungerer på en måte som en stor «datodisk» – bare at de fleste varene i butikken ikke har gått ut på dato. 

Butikken har gjort det veldig bra siden den åpnet. Datodisker generelt har også blitt mer populære. Det merker gründer og forfatter Heidi Netland Berge.

– Det virker som det er et større fokus på matsvinn. Ett eksempel er «nedsatt-disken» i butikkene. Der fant jeg mange godsaker før, men nå tømmes den fortere. Det er jo bra, sier Netland Berge.

Viktig med god matkunnskap

Gründeren og butikksjefen er begge enige om at det kan gjøres enda bedre framover. De mener at det starter med god kunnskap om mat. Det betyr å stole mer på sansene framfor å bare se på holdbarhetsdatoen. 

Netland Berge som er utdannet kokk sier at mennesker også må få mer opplysninger om hvordan de kan bruke mat.

– Lær folk å lage mat! Mye av matkunnskapen har forsvunnet, og det gjør at mange ikke vet hvordan de skal utnytte råvarer, når maten er for gammel og hva de kan lage av rester, sier hun. 

Dette er butikksjef Tone Byberg enig i. Hun tenker det er viktig at folk vet hva som faktisk er farlig og ikke. Det er ikke farlig å sjekke datodiskene eller kjøpe mat som har passert best før-dato – selv om det fremdeles er litt skam rundt det.

– Jeg sjekker alltid datodisken. Jeg har til og med hatt gjester over på middag og kun servert mat som egentlig skulle ha blitt kastet. Ingen har merket noe, ingen har kommentert på det og ingen har blitt syke, sier Byberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *