Aztrazeneca-vaksinen stoppes midlertidig i Danmark og Norge

En mulig alvorlig bivirkning kan være dødelige blodpropper etter vaksinasjon av astrazeneca vaksinen, varsler danske myndigheter. Den danske helseministeren skriver på Twitter at det er med forsiktighetshensyn at vaksinen midlertidig stanses.

Aztrazeneca vaksinen ble i godkjent 29. januar i år, men nå setter flere norske byer vaksineringen på pause, etter Danmark kom med nyheten om mulige alvorlige bivirkninger.
Illustasjonsfoto: Wikimedia commons

Av: Magnus Nordlund

Rogaland og resten av Norge har valgt å sette vaksineringen på pause.

– Etter meldinger fra Danmark vedrørende mulige bivirkninger, ser vi det som mest forsvarlig å pause vaksinering med AstraZeneca frem til avklaringer fra folkehelseinstituttet og legemiddelverket, sier helsesjef Runar Johannessen i en pressemelding til Stavanger kommune.

Sandnes kommune var en av de første kommunene til å sette vaksineringen på pause.

– Dette fordi det er påvist flere tilfeller av blodpropp i Europa. Det er ikke konkludert med noen direkte sammenheng mellom blodproppene og vaksinene, men frem til FHI og Legemiddelverket kommer med en anbefaling senere i dag (torsdag) har Sandnes kommune valgt å ta en pause i bruken av Astrazeneca, melder Sandnes kommune i en pressemelding.

AstraZeneca sier til NTB at pasientsikkerhet er høyeste prioritet. De sier også at vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra.

– Det er viktig å understreke at vi ikke har valgt bort AstraZeneca vaksinen, men at vi setter den på vent. Det er god dokumentasjon på at vaksinen er både trygg og effektiv, sier Søren Brostrøm, direktør i Sundhetsstyrelsen (det danske folkhelseinstituttet, jour.anm) i en pressemelding.

Det var danske BT som omtalte saken først.

Saken oppdateres

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *