Snart kan vi se blålys-droner i Stavanger

Nyskapende teknologi skal frakte medisinsk utstyr og leger til ulykkessteder, og pasienter til sykehus – med drone. Stavanger kommune forbereder seg på å teste de første blålys-dronene i slutten av 2022.

Blålys-dronen Falcon B flyr over Tjensvoll i Stavanger. Illustrasjon: EHang Scandinavia.

Av: Isabel Toledo Rodriguez

– Hvis det er en ulykke på motorveien så skaper det fort ringvirkninger ved at kø forplanter seg, og hvordan kan man da få frem nødetatene fort hvis veiene er blokkert? Her har vi kanskje muligheten til å få noen raskt på plass i luften, sier Terje Rygh, prosjektleder i Stavanger kommune.

Stavanger kommune er en av 13 deltakere i EU-prosjektet AiRMOUR, som har fått 7 millioner euro til å utvikle dronebasert medisinsk nødhjelp i urbane strøk. Kommunen skal bidra med kunnskap om fremtidig bruk av droner, få innsikt og ny lærdom – og utvikle en guidebok for andre byer.

Lokal leverandør

Droneselskapet EHang Scandinavia, som er lokalisert i Stavanger skal bidra i demoflygningen. Planen er å starte med små droner til medisinsk utstyr og skalere opp til store maskiner som frakter «mennesker» (dukker).

– Når det gjelder teknologi, trafikksystemer og autonomi, så er det langt utviklet. Droner har i dag faktisk bedre navigasjonssystemer enn mange aktører innenfor bemannet luftfart. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta å sertifisere droner slik at de kan frakte folk – også kommersielt. Jeg håper at vi skal klare å få sertifisert maskiner innen tre år, sier Steinar Normann Bjugn, administrerende direktør i EHang Scandinavia i en pressemelding.

Potensielt ny næring

– Det setter oss jo på kartet. Vi er blant de første i verden og i Europa til å ta i bruk droner til å frakte leger og pasienter fra A til B, sier prosjektlederen i kommunen.

Prosjektet bidrar til synlighet for Stavanger kommune i en fremoverlent teknologi og kan føre til å skape ny næring i regionen.

– Det er et stort fokus internasjonalt på droner for tiden. EU regner med at innen 2035 så sysselsetter dronesektoren mer enn 100 000 mennesker og at den bidrar økonomisk med mer enn 10 milliarder euro, sier prosjektleder Rygh.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *