Slik ble Haaland en av verdens beste spisser

Jærbuen som alle snakker om, Erling Braut Haaland, har over tid utviklet seg til å bli en av de beste spissene i verden. 20-åringen fra Bryne slår rekord på rekord og har tatt fotball-Europa med storm, men hva er det som gjør han så god? Alf-Ingve Berntsen har trent fotballstjernen i 10 år og sier at det er flere faktorer som spiller inn.

Alf-Ingve Berntsen var trener for Haaland i sine tidligere år i Bryne FK. Han forteller om en spiller som har vært motivert og flink til å prioritere idretten. FOTO: Lars Trygve Grønstad

Av: Lars Trygve Grønstad, Jonas Hagmansen

Den perfekte mentaliteten

I gårsdagens radiosending på Utsnitt.net fortalte Berntsen at Haaland er en seriøs gutt som har hatt veldig gode forutsetninger for å nå langt i sin idrett, både på det tekniske og det fysiske, samt miljøet han har vokst opp i. Samtidig spesifiserer han at det står enormt mye arbeid bak det hele. Han trekker spesielt fram mentaliteten til unggutten.

–Han har den perfekte mentaliteten for idretten fotball, han har trent mye i mange år. På fellestreninger og utenom. Han har også vært flink til å prioritere idretten.

Berntsen beskriver Haaland som en vinnerskalle som hater å tape. Han har evnen til å gi alt i en kamp for så glemme den i det han går av banen. Berntsen sier at han har vært sånn siden tidlig alder.

Skjønte det tidlig

Berntsen forteller om at han skjønte det nesten med en gang at Haaland var noe spesielt. Han var 6 år da han så ham spille for første gang. Allerede et par år senere begynte den unge Haaland å spille med de i aldersklassen over der Berntsen var hovedtrener. Dette var begynnelsen på et langt samarbeid som skulle vare helt til Haaland signerte for Molde i 2017. Han har hele tiden vært langt foran de i egen aldersgruppe ifølge Berntsen.

–Hvis han spilte på det ene laget vant de ti null og hvis han spilte på det andre laget vant de ti null.

Berntsen sier at det var i 13/14-årsalderen han virkelig begynte å satse. Siden da har han vært fokusert og jobbet godt mot målet sitt.

–Mange utmerker seg når de er unge, men stopper opp etter hvert. Det som er spesielt med Erling er at han har tatt nye nivå på en imponerende måte.

Har god erfaring

Med over 30 års erfaring innenfor sporten, så har Berntsen klart å oppbygge seg et godt rykte. Han er mest kjent for å være treneren for en slags gullgenerasjon i Bryne FK hvor flere spillere har kommet opp seg opp på proff- og landslagsnivå, deriblant Haaland. Han har også skrevet en bok om hans erfaringer og filosofi hvor han vektlegger et sterkt samhold drevet av en vinnerkultur samtidig som man klarer å respektere hverandre.

Når Berntsen blir spurt om hvilken effekt han har hatt på Haalands karriere, så svarer han at det har vært mest opp til Haaland selv. Jobben hans sammen med resten av trenerne har vært å tilrettelegge et godt lag- og treningsmiljø for spillerne sine.

–Vi ønsket å skape en trygg og god plattform der laget kunne trene mye og utvikle seg.

Alf-Ingve Berntsen trente Bryne FK G99 i 10 år FOTO: privat

Mener det er en del misforståelser rundt Haaland

Haaland kan for noen fremstå arrogant med korte svar i intervjusonen. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten sier Berntsen som mener det ligger til grunn i den jærske kulturen.

–Det har vi gjort her på Jæren siden tidenes morgen. Vi bor i en arbeiderby. Du snakker lite, og står heller på og jobber. Noen tror han er arrogant, men hvorfor skal du si mye, hvis du greier det med lite.

–Han er tvers igjennom en fin fyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *