IVAR kjemper for nytt tekstil-prosjekt

IVAR ønsker å starte et samarbeid med gjenvinningsstasjoner. Ellers kastede tekstiler skal kunne bli til nye tråder tilbake til klesindustrien. Prosjektet er fortsatt ikke vedtatt, men avdelingsleder for IVAR gjenvinning Tord Tjelflaat er positiv.

IVAR har allerede en gjenvinningsstasjon og ei bruktbu, nå vil de samarbeide med Fretex for å stanse tekstil-avfall.
Illustrasjonsfoto: Hentet fra ivar.no

Skrevet av: Tuva Gorset Kristoffersen og Hannah Norfleet

– Vi vil ha tekstilen bort fra restavfallet. Ikke bare for at det lager krøll i våre systemer, men for å faktisk fylle hele potensialet til tekstilen. Det vil også forhindre at like mye havner i restavfallet og brennes, sier Tjelflaat

I regionen vår blir cirka 5 kg tekstiler per husstand kastet i restavfallet, viser IVARs egne tall fra 2020. IVARs anlegg på Forus kan brukes til gjenvinning av tekstiler, men når tekstilene havner i restavfall blir de for tilsølte for å brukes igjen. Da er de nødt til å sende dem til forbrenning.

Et samarbeid med Fretex

Over 2000 tonn tekstil fra regionen havner til gjenvinning eller kastes. Nå ønsker Ivar å starte et prosjekt som gir regionen et bedre system for gjenvinning av tekstiler. 

– Vi ønsker sammen med Fretex å ha et system som gjenvinner tekstilen om til tråd. Og da kan den nye tråden selges tilbake til klesindustrien og brukes til å lage nye klær, forteller avdelingslederen på IVAR gjenvinning. 

Les også: Gjenbruk regjerer i Sandnes

Prosessen til Fretex er per dags dato å sortere mellom brukbare og ikke brukbare tekstiler. Det er omtrent 10% av de brukbare stoff de samler inn som havner i butikkene her i Norge. Resten sorteres videre til lavkostnadsland som for eksempel Litauen. De sender tekstilene verden rundt.

Mesteparten av de brukbare tekstilene blir fraktet til utlandet.
Illustrasjonsfoto: av Jen Waller. Hentet fra Creative Commons
Et større ansvar hos produsentene

– Jeg tror det også kan komme et større produsentansvar. De som produserer, importerer eller selger tekstiler skal holdes mer ansvarlig for at det blir samlet inn og brukes igjen. Slik som for eksempel Tine meieriet har med melkekartonger, forteller Tjelflaat.

Dette vil fjerne det ansvaret som ligger på kunder i dag når det kommer til hva som kan gjenvinnes. På denne måten vil fagfolk få ansvaret for denne prosessen og ta mer kvalifiserte valg. 

Kan skje i løpet av 2021

– Vår rolle i det eventuelle samarbeidet blir å stå med lommeboka. Men også å organisere hvilke stasjoner i utlandet prosjektet kan samarbeide med. 

IVAR har gjort en utredning av hvilke anlegg som finnes i Europa og hvilke som vil passe til samarbeidet. 

– Vi håper å få det i gang i løpet av året, det er ihvertfall planen. Det kan alltids være det kommer skjær i sjøen. Så langt har det bare vært noen møter, men gjenvinningsstasjonen har inntrykk av at dette virker interessant for Fretex også. Det går i riktig retning, sier Tjelflaat.

Les også: – Norge er dårlig til å satse på vintage

One thought on “IVAR kjemper for nytt tekstil-prosjekt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *