Pandemien kan påvirke søkere på helsefag

Selv om søkertallene fortsatt er høye, er de lavere enn de har vært på lenge. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Søkertallene for opptak til videregående skole for skoleåret 2022/23 er klare. Yrkesfag er mest ettertraktet der helsefag troner på topp, men tallene har ikke vært så lave som nå siden 2017/18.

Av Henrik Brekke Larsen

– Det vi har sett av medieomtale de to siste årene har kanskje ikke vært noen vervekampanje innenfor helse- og oppvekst. Men søkertallene er fortsatt høye, selv om de går ned, sier Helge Eide, seksjonssjef for kvalitet, analyse og dimensjonering i Rogaland Fylkeskommune.

Coronapandemien går mot slutten, men de siste årene har ikke vært enkelt for helsesektoren. Lange og travle arbeidsdager, kombinert med mye press utenfra har satt sitt preg. Eide svarer kjapt når han får spørsmål om dette kan ha påvirket ungdomsskoleelevenes valg.

– Ja, det var det første som slo meg når jeg så søkertallene, sier Eide.

Yrkesfag mest populært

Helsefag har steget gradvis hvert år, nå registreres de laveste søkertallene på seks år. Yrkesfag generelt har derimot tiltrukket seg mange søkere. 55 prosent av søkerne har yrkesfaglig utdanning som sitt førstevalg.

– Dette er nok det signalet næringslivet ønsker. Kompetansebarometeret til NHO har vist at 2 av 3 medlemsbedrifter er bekymret for om de får inn nok faglært arbeidskraft. Det rapporteres også om gode tider fra bransjene som rekrutterer fra yrkesfag. Det er stort behov for læreplasser og det signalet har tydeligvis ungdommene tatt, sier Eide.

Stavanger kommune har lagt planer om en kampanje som skal tre i kraft til høsten, for å få flere ungdommer til å velge nettopp yrkesfag. Søkertallene viser imidlertid at det ikke nødvendigvis er bruk for en slik kampanje.

– Resultatet av søkertallene viser at det blir veldig trangt på de skolene som tilbyr yrkesfag. Vi går så langt vi kan for å opprette nye klasser for å møte det behovet. Skolene har jo også fysiske begrensninger, og det tar litt tid å rigge om store deler av skolene for yrkesfag hvis denne veksten skal fortsette, sier Eide.

Tabellen viser de fem mest søkte yrkesfagene i Rogaland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *