Tirsdagens kvinnesaker i Utsnitt

Kvinnedagen har blitt markert årlig i over 100 år. Kvinnekampen har kommet langt, men det er fortsatt kvinnesaker som det kjempes for, også i år. Kvinnehelse og kjønnsfordeling i yrker er bare noen av de aktuelle temaene som er gjennomgått i dag.

Bussjåføren Aud Andersen ønsker flere kvinnelige kollegaer. Foto: Jakub Spadlo

Av: Kaja Nielsen Våga

  • Trenger mer forskning på kvinnehelse

— Mannen er på et vis blitt normen for menneskekroppen, sier Tilde Broch Østborg, overlege ved SUS. Hun forklarer at det er derfor det er snakk om kvinnehelse, men ikke mannehelse. Østborg legger til at det er mannekroppen man lærer om når man tar medisin.

Østborg har sett at kvinner deler mer om helsen sin nå enn før på sosiale medier, så det har blitt mindre tabu. Det synes hun er bra, fordi da kommer kvinnehelse på dagsorden, og da blir det mer mulighet for å få skaffet penger til forskning på kvinnekroppen.

— Det er kjekt å se utviklingen, men pengene venter vi enda på, avslutter Østborg.

Reporter: Hedda Solbakken

  • Bussjåføryrket er mannsdominert

Kolumbus sine rutesjåfører består for det meste av menn. 1 av 62 kvinner velger yrket som bussjåfør.  

— Det kan være det virker skummelt for kvinner å gå en yrkesretning hvor det ikke er like mange kvinner, sier Roger Årsvold, bemanningsleder for Norgesbuss.

Bussjåføren Aud Andersen håper flere kvinner vil velge å bli bussjåfør.

— Det å være bussjåfør er kjempekjekt, man treffer masse hyggelige folk, og man får se så mye forskjellig, sier Andersen.

Reporter: Maja Mathisen

  • Barn engasjerer seg for kvinnedagen

Ti år gamle jenter på Madlamark barneskole har fått med seg at det er kvinnedagen, og synes det er viktig å sette søkelys på kvinners rettigheter.

— Kvinner skal behandles like godt som menn, og slik har det ikke alltid vært, sier barna. De nevner at kjønnsrollene var annerledes i gamledager, og synes det er bra at kvinner nå har like muligheter som menn. Allikevel er det ikke slik i alle land i dag enda, og det legger jentene vekt på.

Reporter: Sunniva Møllerløkken

Mer om kvinnehelse og kjønnsfordeling i bussjåføryrket kan du se på vår TV-sending her: TV-sending kl 17:00 Tirsdag 08.03.2022

Radiosaken om ti-åringene fra Madlamark barneskole finner du her: Nyhetssendning kl 15:30 080322

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *