Dette gjør du ved eventuell krise

Bærum 20220228. Apoteker innfører maksbegrensning ved kjøp av de høykonsentrerte jodtablettene Jodix. Jod. Foto: Torstein Bøe / NTB

Av: Emilie Juell Mømb og Kaja Nielsen Våga

Sola kommune har fått mange henvendelser om hva man gjør ved en krise her, knyttet til konflikten i Ukraina. Dersom det skjer et atomutslipp, vil det ikke være nødvendig å ta jod, men heller følge råd fra myndighetene, eller ha egenberedskap.

— Det er ikke nødvendig å hamstre. Den geografiske avstanden til Ukraina gjør at det ikke er nødvendig å ta jod her i Norge, sier Ingrid Dybvik Landmark, i beredskapsanalyse, for direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

De siste dagene er det mange som har kjøpt jodtabletter for å beskytte seg mot eventuelt atomutslipp. Frykt for krig og trusler om atomvåpen er grunner til dette. For dem mellom atten og førti år er det allikevel kun nødvendig å ta én tablett ved et stort utslipp.  

Må holde deg inne

— For å forberede deg til en atomulykke, trenger du kun én pakke jod til en hel familie. Ellers er det andre former for beredskap man bør tenke på, fortsetter Landmark. DSA råder blant annet om å holde seg inne, ta en dusj dersom man er blitt forurenset og opprettholde et godt kosthold.

Landmark understreker at å holde seg inne er det viktigste ved en atomulykke, for å beskytte seg selv mot å bli forurenset. Ukraina er så langt borte at det ikke vil bli varslet om at man må holde seg inne, men blåser det mot Norge så kan det ha en effekt på jordbruket.

Ikke høy risiko nå

Torstein Nielsen er beredskapssjef for Stavanger kommune. Han er enig i at det viktigste tipset er å holde seg inne ved en eventuell atomulykke, og å følge med på råd fra myndighetene.

— Vi får ikke mye henvendelser angående jod, men mange lurer på hvor nærmeste tilfluktsrom er, sier Nielsen. Søk på nettsiden, e-post og telefoner har økt litt fra de som er bekymret for atomulykke.

Nielsen forklarer videre at egenberedskap handler om å tenke over hva du skal gjøre dersom det oppstår en situasjon der du ikke kommer ut av huset, eller at du må evakuere. Hva kan skje? Hva skal du gjøre? Hva trenger du, og hva kan du forberede i forkant?

— Det er viktig med egenberedskap fordi det gjør at Stavanger Kommune kan prioritere de som ikke kan ta vare på seg selv, og heller bruke ressurser på de som er pleietrengende, fortsetter Nielsen.

Nielsen avslutter med å si at vi i dag, med tanke på Ukraina ikke er veldig utsatt. Men det er en uforutsigbar situasjon, og det er alltid en mulighet for at du mister strøm eller andre ting. Man burde ha egenberedskapslager uansett, sier Nielsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *