Kor og korps får dobbelt så mye støtte

Stavanger Studentsangforening vant blandakor klasse A under NM for kor i 2021. Foto: Norsk Korforbund

I kveld ble det vedtatt på møte for utvalg av kultur, idrett og samfunnsdialog at voksne kor og korps skal få 400.000 kroner mer i støtte dette året. 

Av: Siri Storesund Hansson

­- Det er svært viktig og gi denne støtten. De har hatt en del utfordringer nå på grunn av pandemien, forteller Ingvill Moen Hovlund (Ap).

Politikeren var enstemmige under møtet for dette forslaget og de ser hvordan pandemien har hatt en negativ effekt på kulturlivet her i Stavanger.

-Vi ser at store deler av frivilligheten har forsvunnet under pandemien og kulturlivet er bygget opp av frivillighet, forteller Hovlund (Ap).

Nå mener kommunene at kulturlivet må komme seg opp på beina igjen for å skape samhold og sosial omgang. 

To interessante år

For studentkoret ved UiS har pandemien vært krevende, men også svært lærerik. Dirigent Åsta Sirnes sier nyheten om ekstra støtte er en veldig positiv hendelse.

-Det er relativt lite vi får i støtte av kommunene fra før, så det er et godt initiativ å få 400.000 kroner mer i å­­r. Vi har absolutt kjent på hvordan pandemien har påvirket koret. Vi har mistet flere av sangerne våre, og konserter er blitt avlyst, sier Sirnes.

På grunn av pandemien har koret også måttet finne nye kreative måter å øve på. De har jobbet på en helt annen måte en det de normalt gjør på grunn av smittevernstiltakene.

– Vi har hatt alt fra Zoom øvelser til brødbaking for å holde på det sosiale. Én gang hadde vi fem mannlige sangere på et rom, mens resten var på zoom. Ja vi har til og med stått utenfor Stavanger konserthuset og frøset, kun for å ha en øvelse sammen under pandemien, forteller Sirnes. 

Kultur er viktig

Ett av de stående argumenterte fra politiker Hovlund (Ap), var hvordan kulturlivet er med på å engasjere de eldre i kommunene. Hun har selv erfaring fra å jobbe på sykehjem og ser den positive effekten korps og kor har for de eldre. 

-Jeg mener at kultur er med på å bedre den mentale helsen for innbyggerne i kommunen, spesielt for de eldre. De lyser opp på 1. mai og 17. mai, når korpsene kommer for å spille for dem, sier Hovlund (Ap).

– Vi i koret pleier alltid å synge for eldre på sykehjem på 17. mai, men det første året under pandemien fikk vi ikke det til. I fjor var det så fint vær, så da stod vi på utsiden. Vi så hvordan dette gledet de eldre, og vi fikk opptre, noe som var svært gøy forteller Sirnes.

I år ser det ut til at 17. mai vil gå som normalt, og da håper kommunen at både korps og kor skal kunne opptre for å skape en god feiring.

Klare for våren

For studentkoret er planlegging for vårsesongen i full sving. De har allerede vært på et seminar dette semesteret.

– Det var så gøy å kunne reise igjen, vi lagde 3-retters middag den ene kvelden og det sosiale var på topp, forteller Sirnes.

Sirnes ser at etter pandemien er det flere som søker seg til sosiale sammenkomster, og nå som det er åpnet opp er de klare for å gi tilbake til befolkningen.

­- Vi har ikke hatt så mange sangere i koret før som vi har nå. Folk strømmer til på opptaksprøvene. Dette er svært positivt nå som vi skal ha vårkonsert. Det skaper en helt annen stemning innad i gruppen når vi har mulighet til å øve sammen og holde konserter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *