Årets viktigste russeknute

Aksjonssjef Nora Tangen Aarskog og russepresident Cathinka Guldberg-Nessler viser fram årets bøsse Foto: Gabriel Økland Retallack

I dag starter den årlige innsamlingsaksjonen til Kreftforeningen. Russen i Rogaland er klare til å ta et krafttak. Denne gangen uten bøsse.

Tekst: Gabriel Økland Retallack

– Dette er jo det viktigste russestyret gjør i løpet av året. Da må vi jo legge litt arbeid i det, sier aksjonssjef Nora Tangen Aarsskog.

I løpet av de neste dagene skal over tusen russ gå fra dør til dør for å samle inn penger til kreftforeningen. Nytt for i år er at de ikke har med seg innsamlingsbøsser.

Ingen kontanter

– Dette er nok fremtiden. Jeg tror ikke vi kommer til å gå tilbake til den fysiske bøssen igjen. Likevel er det selvsagt er et veldig viktig symbol for oss, som vi også tar med oss videre, sier Nina Hansen markedsrådgiver i Kreftforeningen.

Elevene er også positive til at til at man går over til å bare bruke Vipps. De tror det kan senke terskelen for at medelevene velger å delta.

– Det blir jo mye mer fleksibelt for folk. I stedet for at man må komme tilbake hit i løpet av kvelden så kan man gå helt frem til mandag når det passer best for en selv, sier russepresident ved Stavanger Katedralskole Cathinka Guldberg-Nessler.

Bakgrunnen for at årets aksjon ble planlagt uten innsamlingsbøsser var at den skulle kunne gjennomføres trygt med forsvarlig smittevern. For Hansen sin del så tror hun bare det har fremskyndet en utvikling som uansett er uunngåelig. Samtidig understreker hun at fordi dette er første året uten fysiske bøsser så må resultatet selvsagt evalueres i etterkant.

Vanskelig å rekruttere

Bidraget fra russen i distriktet har etter hvert blitt et samarbeid som aksjonen ikke hadde klart seg uten.

Aksjonssjefen viser frem bøssen som skal knyttes i snora på russelua.
Foto: Gabriel Økland Retallack

– Spesielt i år har mange av de andre frivillige vært opptatt med annet frivillig arbeid, som å støtte med vaksinering, og nå også flyktningene fra Ukraina. Det gjør at vi i år dessverre bare har halvparten så mange bøssebærere som tidligere år. Derfor er den kjernen av folk vi får fra russen helt uvurderlig, sier Nina Hansen.

Russen synes også at det har vært vanskelig å få med alle, og har derfor prøvd litt av hvert for å rekruttere.

– Terrorsjefen har jo truet med å sette den klassen med færrest som bidrar på terrorlisten, men jeg tror ikke noen egentlig tar det så veldig seriøst, sier Guldberg-Nessler.

Aarskog Tangen drar fram en miniatyr innsamlingsbøsse som alle som bidrar får og sier: – Dette er jo den kuleste motivasjonen!

Hvert bidrag teller

Aksjonen satte seg et mål om å samle inn 3,4 millioner kroner i Rogaland, men det var med forbehold om at det ble et normalår. I snitt samler hver av de frivillige inn 1 350 kroner. Derfor er det viktig å rekruttere så mange som mulig.

– De aksjonsansvarlige blant russen har hatt en vanskelig oppgave når det kommer til rekruttering, fordi de hadde hjemmeskole etter jul. Det er dumt, for vi ser virkelig hvor mye disse pengene har å si, sier Hansen.

Kreft med spredning

Hovedfokuset for årets aksjon er forskning på uhelbredelig kreft med spredning. I følge kreftforeningen er å få beskjed om at kreften sprer seg kanskje det tyngste kreftpasienter og pårørende kan høre. Likevel trenger ikke ordet «uhelbredelig» lenger å være en dødsdom. Kreftforskningen gjør så store fremskritt at det å overleve bare et par år ekstra kan ha mye å si.

– Det handler om å kjøpe seg tid, understreker Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *