Bodø/Glimt-seier kan heve norsk fotball

Foto: Mats Torbergsen / NTB

I kveld møter Bodø/Glimt nederlandske AZ Alkmaar i Europa Conference League. Et avansement til kvartfinale kan potensielt gi Norge flere kvalifiseringsplasser i Europa.

Tekst: Espen Haugen

– Det at Bodø gjør det bra i Europa vil ha betydning for norsk fotball, men i hvilken grad er fortsatt usikkert. Bedre resultater i Europa, gir Norge en bedre «assosiation» ranking. Det er denne rankingen som avgjør om Norge potensielt kan kvalifisere flere lag til Europa, sier ansatt i Europatoppen, Johannes Marthinussen.

Hva er Europa Conference League?

Conference League er en årlig fotballklubbkonkurranse etablert av UEFA allerede i 2021. Klubber vil kvalifiseres til konkurransen basert på prestasjoner i egen nasjonal liga eller seier i hjemlig cup.

I Norges liga (eliteserien), kan man kvalifiseres til turneringen dersom man kommer på 1-3 plass i ligaen, eller vinner cupmesterskapet (NM). Dette er basert på den Norske ligaens assosiation ranking i Europa.

Glimt vant begge sine oppgjør mot skotske Celtic i forrige runde av turneringen. Først en 3-1 seier på bortebane i Glasgow, for så å slå skottene 2-0 hjemme i Bodø. Dermed blir det nederlandske topplaget AZ Alkmaar motstander i 8-delsfinalen.

– Med avansement til kvartfinalen, vil dette også øke klubbrankingen til Bodø/glimt. En bedre klubbranking gir Glimt lettere motstand i fremtidige europeiske oppgjør, og kvalikkamper, sier Marthinussen.  

En stor mulighet

Dagens kamp er ekstra spesiell, ettersom et avansement vil gi norske lag gode muligheter for en ekstra kvalikplass i Europa. Per dags dato kan norske lag kvalifisere seg ved å komme på 1-3 plass i hjemlig liga, eller ved å vinne NM (den norske cupen). Ved gode prestasjoner i Europa, vil norske lag også kunne kvalifiseres ved å komme på 4. plass i egen liga.

I tillegg vil en bedre ranking være med på å gjøre veien enklere for spill i Champions League og Europa League, da man slipper flere kvalikkamper.

Store økonomiske gevinster

Om flere norske lag kvalifiseres til turneringen, betyr det også ekstra penger i klubbkassa. For hver kvalikkamp som spilles i turneringen, vil lagene tjene om lag 1 million kroner. I tillegg til en utslagssum dersom man ikke går videre. Hvis lagene skulle kvalifiseres til turneringen, venter en inngangspremie på rundt 28,5 millioner kroner.  

Dersom noen lag skulle trekke det lengste strået og kvalifisere seg til den gjeveste turneringen av dem alle, champions League, vil inngangspremien ligge på om lag 85 millioner kroner. I tillegg gir hvert eneste poeng i gruppespillet ytterligere 400 000 kroner til klubbene. Det er dermed ingen tvil om at flere Europa plasser vil sikre større inntekter og ikke minst styrke den hjemlige ligaen i Norge.

Kilde: tall fra Eurosport

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *